Linkovi

Varufakis: Terorizam kreditora


Ministar finansija Grčke Janis Varufakis (levo) na vanrednom sastanku sa svojim kolegama iz drugih zemalja evrozone u Briselu 24. juna 2015.
Ministar finansija Grčke Janis Varufakis (levo) na vanrednom sastanku sa svojim kolegama iz drugih zemalja evrozone u Briselu 24. juna 2015.

Ministar finansija Grčke u intervjuu za španaski dnevnik "El Mundo" izjavio da "Brisel i 'trojka' žele da na sutrašnjem referendumu pobedi glas 'DA', kako bi mogli da ponize Grke".

Jedan dan pre referenduma u Grčkoj, ministar finansija Janis Varufakis optužio je grčke kreditore za "terorizam".

Varufakis je u intervjuu za španaski dnevnik "El Mundo" izjavio da se ono što kreditori rade Grčkoj naziva "terorizom" i da "Brisel i 'trojka' žele da na sutrašnjem referendumu pobedi glas 'DA', kako bi mogli da ponize Grke".

U međuvremenu, javno mnjenje u Grčkoj ostaje poptuno podeljeno kada je reč o sutrašnjem izjašnajavnju o uslovima koje su međunarodni kreditori postavili Grcima da bi dobili novi paket pomoći.

Međutim, Varufakis je takođe poručio da je "siguran da će biti postignut sporazum sa kreditorima", jer bi "u slučaju da do toga ne dođe, obe strane to skupo platile".

"Ukoliko Grčka propadne, biće izgubljeno hiljadu milijardi evra, što je suviše novca i ne verujem da bi Evropa to dozvolila", zaključio je Varufakis u intervjuu, koji je španski dnevnik objavio dan pred referendum.

S druge strane, ministar finansija Austrije Hans Jerg Šeling je za dnevnik "Di Prese" izjavio da bi Evropa imala vrlo malo problema ukoliko bi Grčka napustila evrozonu, ali da bi zvanična Atina itekako osetila posledice.

Šeling je naglasio da će Grčka morati da ispregovara novi program pomoći, bez obzira na ishod referenduma.

XS
SM
MD
LG