Linkovi

Studio za umetnike sa hendikepom


Radovi umetnika sa razvojnim poremećajima izloženi su u neprofitnoj galeriji i studiju "Umetnost omogućava" u američkoj prestonici.
Radovi umetnika sa razvojnim poremećajima izloženi su u neprofitnoj galeriji i studiju "Umetnost omogućava" u američkoj prestonici.

Neprofitna galerija i studio u Vašingtonu pod nazivom “Umetnost omogućava” nudi miran prostor za oko 30 lokalnih umetnika sa različitim intelektualnim ili poremećajima u razvoju.

Veoma često, osobe sa poremećajima u razvoju bolje mogu da se izraze slikama, nego rečima. To je jedan od razloga zbog kojih je umetnički studio u Vašingtonu napravio program koji pomaže umetnicima sa hendikepom da se izraze i izdržavaju sebe na brojne kreativne načine.

Vanesa Monro je vizuelni umetnik koji crpi inspiraciju iz sveta oko sebe.

“Danas pravim kućicu za ptice. Ptice će je voleti”.

Vanesa ima umereni intelektualni hendikep, koji je rezultat retkog genetskog poremećaja. Ali to je ne sprečava da stvara zanimljiva, unikatna dela, koja su veoma tražena u Americi, ali i u inostranstvu… kao što je ovaj akvarel, koji je naslikala za jednog stranog kupca.

“Završila sam narudžbinu za dva bračna para. Veoma sam ponosna i srećna”.

Mara Kloson voli da pravi slike sa temama iz prirode.

“Počela sam da slikam akvarele od svoje druge, treće godine. Jednostavno volim umetnost.”

Kloson takođe pati od nasledne bolesti, zbog koje ima umereni poremećaj učenja, ali ona ne misli o tome kada je u studiju sa drugim umetnicima.

“Veoma je lepo i mirno i možemo da se družimo”.

Te dve žene su redovne učesnice programa u neprofitnoj galeriji i studiju u Vašingtonu pod nazivom “Umetnost omogućava”. Ona nudi miran prostor za oko 30 lokalnih umetnika sa različitim intelektualnim ili poremećajima u razvoju. Oni dolaze iz različitih sredina i etničkih grupa, u rasponu od 21 do 78 godina.

Meri Leneger je izvršna direktorka galerije “Umetnost omogućava”.

“Svrha našeg programa je da predstavi i podrži naše umetnike i da takođe pokaže različite načine na koje osobe koje su marginalizovane mogu da komuniciraju kroz vizuelne umetnosti”.

Galerija im obezbeđuje profesionalne materijale, njihovu ličnu veb stranicu i marketinšku podršku, kako bi im pomogla da uspeju kao profesionalni umetnici.

“Naši umetnici imaju najmanje 10 izložbi godišnje ovde kao i u drugim delovima grada i kada god naši umetnici prodaju svoja dela, bilo ovde u galeriji, na našem veb sajtu ili na nekoj drugoj izložbi, dobiju 60 odsto provizije od te prodaje”.

Umetnici takođe primaju narudžbine iz celog sveta.

“Imamo kupce iz Nemačke, Japana, Australije. Prošle godine prodali smo više od 84 hiljade dolara vredna umetnička dela, a prosečna cena naših dela je 100 dolara. To što ljudi prenpoznaju talenat i veštine ovih umetnika je veoma važno”.

Umetnički koordinator Bet Boldvin je tu zbog podrške i kako bi ohrabrila umetnike sa projektima, za koje smatra da mogu da se prodaju.

“Za naše umetnike, da mogu da dođu ovde i stvaraju i da to bude jedino za šta treba da brinu, to je fantastično”.

Vanesa Monro je zahvalna na podršci.

“Osećam se veoma dobro zato što ja stvaram svoju umetnost i prodajem je”.

A, to je - kaže Bet Boldvin - cilj galerije i studija “Umetnost omogućava”.
XS
SM
MD
LG