Linkovi

Uskoro evropska pomoć poplavljenima


Žitelji poplavljenog Obrenovca (snimak od 16. maja 2014.)
Žitelji poplavljenog Obrenovca (snimak od 16. maja 2014.)

U najskorije vrijeme put Srbije i BiH kreće prvi novac obećan na donatorskoj konferenciji održanoj u Briselu.

Komisije se sprema za još jedan skup, ovaj put eksperata koji bi trebali odgovoriti na pitanje: kako se što bolje zaštiti od poplava, koje se ovih dana ponavljaju u obje zemlje.

Tradicionalno troma i opterećena birokratijom, Evropka komisija se po pitanju reakcije na tragične poplave u BiH i Srbiji pokazala u sasvim drugom svjetlu.

Manje od mjesec dana nakon donatorske konferencije koju je Evropska komisija organizovala ovdje u Briselu, mi prelazimo u fazu implementacije- što znači da spremamo za primjenu onoga što je obećano, prije svega, na finansijskom polju. Na primjer, U Srbiji je spremno pet ugovora i 30 miliona eura je spremno za njihovo finansiranje. U BiH su za realizaciju ugovora spremna 42 miliona eura, što znači da je pitanje dana i sedmica kada ćemo biti u mogućnosti da započnemo sa konkretnom finansijskom podrškom.

Kada je riječ o više strategijskom dijelu pomoći, za jesen pripremamo sastanak eksperata koji će razgovarati u prvenciji poplava i borbi protiv njih, dakle, načinjeni su koraci kako bi se pomoglo i BiH i Srbiji da se nose sa posljedicama poplava, potpuno u skladu sa veoma uspješnom donatorskom konferencijom i njenim zaključicma i obećanjima donatora”, kaže portparol Komesarijata za proširenje Evropske komisije, Peter Stano.

Neobično važno za obje države je da se sredstva donatora troše transparentno i namjenski, upozoravaju u Komisiji, navodeći da će svoj dio sredstava plasirati preko delegacija Evropske komisije, koja će budno pratiti sudbinu novca. Ostali novac je pod lupom gotovo cijelog svijeta.

“Podsjećam, preko 60 država je prisustvovalo donatorskoj konferenciji i obećali su više od 800 miliona eura za BiH i gotovo milijardu eura za Srbiju i dodatnih 40 miliona za prekogranične projekte, što znači, gotovo dvije milijarde eura će biti na raspolaganju, u kombinaciji grantova i kredita i drugih vidova obećane pomoći. Tu je i veb stranica Evropske komisije gdje bilo ko može dnevno da prati kako se odvija proces realizacije pomoći”, ističe Stano.

Konačno, a to se potvrdjuje i ovih dana, prevencija i saradnja na tom polju je od ključne važnosti i jedina je garancija da se tragične posljedice poplava neće ponoviti.

XS
SM
MD
LG