sreda, 10. februar 2016

Aktuelno

Za ublažavanje sukoba na Kosovu-16 miliona dolara

Misija USAID-a na Kosovu otvorila konkurs za projekte na temu ublažavanja sukoba i promovisanju multietničkog pomirenja.

x
Budimir Ničić
Misija USAID-a na Kosovu predstavila je novi projekat za koji mogu konkurisati sve zainteresovane međunarodne i lokalne organizacije koje imaju iskustva u ublažavanju sukoba i promovisanju međuetničkog pomirenja. Ukupan budžet izdvojen za ove projekte iznosi 16 miliona dolara.

USAID na Kosovu trenutno želi da sprovede svoju novu petogodišnju strategiju za razvoj. Služba za smanjenje i upravljanje sukobima finansira lokalne i Međunarodne nevladine organizacije, a cilj finansiranja jeste međuetničko pomirenje I bolji uslovi za život građana.

“Cilj je da se sprovedu aktivnosti za smanjenje tenzija, spajanjem pojedinaca različite etničke, verske ili političke pripadnosti u zemljama u kojima je došlo do sukoba uključujući i Kosovo. USAID će prihvatiti prijave  kako od lokalnih tako i od međunarodnih organizacija i dodeliće od 500.000 do million i po dolara po projektu.  Partnerstva između organizacija su dobrodošla”, rekla je Tanja Urketa, direktorka USAID-ove kancelarije za demokratiju i upravljanje u Prištini.

Direktorka misije USAID-a na Kosovu, Morin Šoket istakla je da se inicijativom za ovaj projekat stvara partnerstvo Kosova sa USAID-om i da  američki poreski obveznici  još jednom izdvajaju svoja sredstva za finansiranje inovativnih ideja u cilju smanjenja tenzija i spajanja pojedinaca različitih etničkih, verskih i političkih pripadnosti.

“Jedan od ciljeva te inicijative je da obezbedi da imamo održive programe, a mi smo se  uverili i kroz naučna istraživanja i  kroz rad na razvoju koji traje mnogo  decenija,  da bi smo obezbedili da naši rezultati budu održivi, jeste da angažujemo lokalne organizacije, NVO, organizacije civilnog društva , ali i da neposredno radimo sa Vladom,  kako na centralnom tako i na opštinskom nivou”, rekla je Šoket.

USAID za ovu namenu trenutno ima budžet u iznosu od 16 miliona dolara. Ovaj iznos je predviđen za finansiranje projekata ove vrste u nekoliko postkonfliktnih zemalja. On podstiče organizacije na Kosovu da konkurišu i naglašava važnost saradnje i partnerstva među njima. 

“Mi u našoj posebnoj izjavi namenjenoj Kosovu podstičemo partnerstva između lokalnih i međunarodnih organizacija. Vrsta subvencija koje će biti date zavise od toga da li će postojati  sporazum o saradnji ili je u pitanju klasična subvencija, što zavisi  od vaše prijave”, rekao je regionalni službenik USAID-a za sklapanje ugovora Džerold Smit.

Na konferenciji ponuđača prisustvovao je veliki broj predstavnika nevladinih, vladinih i međunarodnih organizacija. Rok za podnošenje prijava je 11. mart.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
09.02.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE