petak, 18. april 2014

Aktuelno

Za ublažavanje sukoba na Kosovu-16 miliona dolara

Misija USAID-a na Kosovu otvorila konkurs za projekte na temu ublažavanja sukoba i promovisanju multietničkog pomirenja.

x
Veličina slova - +
Budimir Ničić
Misija USAID-a na Kosovu predstavila je novi projekat za koji mogu konkurisati sve zainteresovane međunarodne i lokalne organizacije koje imaju iskustva u ublažavanju sukoba i promovisanju međuetničkog pomirenja. Ukupan budžet izdvojen za ove projekte iznosi 16 miliona dolara.

USAID na Kosovu trenutno želi da sprovede svoju novu petogodišnju strategiju za razvoj. Služba za smanjenje i upravljanje sukobima finansira lokalne i Međunarodne nevladine organizacije, a cilj finansiranja jeste međuetničko pomirenje I bolji uslovi za život građana.

“Cilj je da se sprovedu aktivnosti za smanjenje tenzija, spajanjem pojedinaca različite etničke, verske ili političke pripadnosti u zemljama u kojima je došlo do sukoba uključujući i Kosovo. USAID će prihvatiti prijave  kako od lokalnih tako i od međunarodnih organizacija i dodeliće od 500.000 do million i po dolara po projektu.  Partnerstva između organizacija su dobrodošla”, rekla je Tanja Urketa, direktorka USAID-ove kancelarije za demokratiju i upravljanje u Prištini.

Direktorka misije USAID-a na Kosovu, Morin Šoket istakla je da se inicijativom za ovaj projekat stvara partnerstvo Kosova sa USAID-om i da  američki poreski obveznici  još jednom izdvajaju svoja sredstva za finansiranje inovativnih ideja u cilju smanjenja tenzija i spajanja pojedinaca različitih etničkih, verskih i političkih pripadnosti.

“Jedan od ciljeva te inicijative je da obezbedi da imamo održive programe, a mi smo se  uverili i kroz naučna istraživanja i  kroz rad na razvoju koji traje mnogo  decenija,  da bi smo obezbedili da naši rezultati budu održivi, jeste da angažujemo lokalne organizacije, NVO, organizacije civilnog društva , ali i da neposredno radimo sa Vladom,  kako na centralnom tako i na opštinskom nivou”, rekla je Šoket.

USAID za ovu namenu trenutno ima budžet u iznosu od 16 miliona dolara. Ovaj iznos je predviđen za finansiranje projekata ove vrste u nekoliko postkonfliktnih zemalja. On podstiče organizacije na Kosovu da konkurišu i naglašava važnost saradnje i partnerstva među njima. 

“Mi u našoj posebnoj izjavi namenjenoj Kosovu podstičemo partnerstva između lokalnih i međunarodnih organizacija. Vrsta subvencija koje će biti date zavise od toga da li će postojati  sporazum o saradnji ili je u pitanju klasična subvencija, što zavisi  od vaše prijave”, rekao je regionalni službenik USAID-a za sklapanje ugovora Džerold Smit.

Na konferenciji ponuđača prisustvovao je veliki broj predstavnika nevladinih, vladinih i međunarodnih organizacija. Rok za podnošenje prijava je 11. mart.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE

Download mobile app for your Android device.
Download mobile app for your iPhone or iPad.

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni studioi
X
18.04.2014
<p> <strong>Otvoreni studio</strong> je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.</p>

PRIDRUŽITE NAM SE...