Linkovi

SAD: Pozivi da se odloži prijem izbeglica


Predsedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan
Predsedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan

Pojedini članovi američkog Kongresa i guvereni 28 saveznih država zatražili su da se zaustavi prijem sirijskih izbeglica u Sjedinjene Države dok se ne sprovedu sveobuhvatne provere

Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice kritikovala je vlade koje traže da se ograniče programi za smještaj izbeglica, nakon što je otkriveno da je jedan od napadača u Parizu ušao u Evropu među sirijskim migrantima koji su pobegli od rata. Pojedini evropski zvanični usprotivili su se daljem prijemu izbjelica, a slično su reagovali i guverneri najmanje 28 američkih saveznih država i republikanski članovi američkog Kongresa koji traže da se zaustavi prijem sirijskih izbjeglica u Sjedinjene Države. Predstavnički dom bi narednih nekoliko dana mogao da glasa o odlaganju primene Obaminog plana za prijem 10 hiljada sirijskih izbeglica tokom naredne godine.

Republikanci u Predstavničkom domu američkog Kongresa traže da se privremeno zaustavi program za prijem izbjeglice iz Sirije, navodeći da rade na planu za rešavanje sirijske izbjegličke krize u svijetlu nedavnih napada u Parizu.

"U ovom trenutku je bolje biti oprezan, nego kasnije zažaliti. Zbog toga smatramo da bi bilo pametno i odgovorno da se napravi pauza u tom aspektu programa za izbjeglice da bi se osiguralo da teroristi ne pokušavaju da se infiltiriraju u izbjeglička populaciju”, poručio je predsjedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan.

Republikanski kongresmeni takođe planiraju da predsjedniku Baraku Obami pošalju zakonski prijedlog kojim se traži utvrđivanje sveobuhvatne strategije za nanošenje poraza Islamskoj državi.

Na pretresu u Predstavničkom domu, sekretar za pravosuđe Loreta Linč rekla je da će Sjedinjene Države, koje sarađuju sa francuskim vlastima u potrazi za odgovornim za napade u Parizu, nastaviti da primaju izbjeglice koje su prošle "značajan i oštar proces provjere."

"Sve naše agencije, ne samo Sekretarijat za pravosuđe, uložiće napore da provjere sve izbjeglice koje dolaze u ovu zemlju - od baza podataka i intervjua do provjere biometrijskih podataka."

Pojedine demokrate ističu da je neophodno biti na oprezu.

“Ne želim da teroristi dođu ovdje, pretvarajući se da su izbjeglice. Moramo da budemo veoma oprezni u pogledu ljudi koje primamo. Međutim, zatvaranje vrata i izostanak bilo kakve saosjećajnosti nisu rešenje”, kaže demokratski kongresmen Eliot Engel.

Guverneri saveznih država koji ipak žele da Sjedinjene Države zatvore vrata Sirijcima kažu da posle napada u Parizu nema sumnje da teroristi mogu da uđu u zemlju zajedno sa izbjeglicama.

“Zahtijevam da predsjednik i federalna vlada prestanu da šalju sirijske izbjeglice u Sjevernu Karolinu dok ne budemo u potpunosti zadovoljni efikasnošću federalnih i bezbjednosnih provjera svih izbjeglica koje ulaze u našu zemlju”, saopštio je guverner Sjeverne Karoline Pet Mekrori.

Međutim, guverneri ne mogu da blokiraju plan Obamine administracija koja za sada ne odustaje od prijema 10 hiljada sirijskih izbjeglica tokom naredne godine.

XS
SM
MD
LG