Linkovi

NASA traga za novim izvorima vode


Avion u kojem je leteća opservatorija za merenje količina snega (NASA)
Avion u kojem je leteća opservatorija za merenje količina snega (NASA)

Američka svemirska agencija obavila prvi let avionom koji iz vazduha meri količine snega i vreme topljenja kako bi došla do preciznih podataka koliko se vode svakog proleća pri topljenju snega sliva u reke i potoke.

Naučnici NASA-e priključili su se borbi protiv klimatskih promena i onoga što nas čeka u skorijoj budućnosti, tako da su iz vazduha počeli da ispituju planinski sneg na zapadu Sjedinjenih Država, koji bi mogao da bude važan izvor vode.

Snežna opservatorija u vazduhu obavila je prvi let tokom sezone prolećnog topljenja snega u cilju prikupljanja ključnih informacija o lociranju vode tokom trenutne zapadne suše, što je prekretnica u merenju količina snega.

Tomas Pejnter, naučnik američke svemirske agencije, kaže da je istraživanje omogućilo osnovne, ali važne podatke o snegu.

“Koliko brzo se topi? Gde se topi? Kolika je akumulacija? Pre ovog projekta, nismo imali kompletne prostorne informacije. Imali smo samo fragmentirane podatke”, kaže Pejnter.

NASA koristi tzv. leteću snežnu opservatoriju za merenje snega na planinskim vrhovima Kalifornije i Kolorada, što pomaže pri merenju količine vode, koja se sliva u reke i potoke tokom svakog proleća.

Prethodne procene količina snega obavljane su ručno, a merenja su često bila pogrešna. Osim toga, najviše snega se nalazi na velikim visinama, što nije bilo dostupno ljudima.

Pejnter kaže da je precizno merenje snega veoma važno, s obzirom da 75 do 80 odsto vode u zapadnim američkim državama dolazi od topljenja snega.

Avion u kojem je opservatorija, sa 6.000 metara koristi lasere za merenje dubine snega i koliko se vode u njemu nalazi.

Snimak se takođe koristi za procenu količine sunčevih zraka koji se reflektuju i koje sneg apsorbuje, što daje podatke o tome kojom se brzinom sneg topi.

Naučnici zatim spajaju te dve informacije i prate događaje tokom vremena kako bi uočili promene i tako dobili kompletnu sliku.

Vladini zvaničnici će koristiti podatke za kontrolisanje mogućih poplava, dok će farmerima to koristiti za bolje planiranje useva.
XS
SM
MD
LG