ponedeljak, 08. februar 2016

Aktuelno

Lavrov: Konstruktivan razgovor sa Kerijem

Ruski šef diplomatije je nakon sastanka sa državnim sekretarom rekao da Rusija i SAD ne bi trebalo da „zatvaraju oči“ pred pitanjima koja remete odnose dve zemlje

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri uoči susreta u BerlinuRuski šef diplomatije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri uoči susreta u Berlinu
x
Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri uoči susreta u Berlinu
Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri uoči susreta u Berlinu
Glas Amerike
Američki državni sekretar Džon Keri razgovarao je danas u Berlinu sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejom Lavrovom. Keri je pre toga u nemačkoj prestonici razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i ministrom inostranih poslova Gvidom Vesterveleom, uglavnom o ekonomskoj saradnji SAD i Evropske unije.

Ruski šef diplomatije je nakon sastanka rekao da Rusija i Sjedinjene Države ne bi trebalo da „zatvaraju oči“ pred pitanjima koja remete odnose dve zemlje. Lavrov je aludirao na američki „Zakon Magnitskog“, koji zabranjuje ulazak u SAD i zamrzava američke račune Rusa koji su, po mišljenju Vašingtona, umešani u kršenje ljudskih prava.

U odgovoru na usvajanje zakona, koji je dobio ime po advokatu Sergeju Magnitskom koji je istraživao korupciju u ruskim državnim preduzećima i čija je smrt u pritvoru izazvala međunarodnu osudu, Moskva je zabranila Amerikancima da usvajaju rusku decu. Nedavno je iskoristila i smrt Maksa Šatoa, ruskog dečaka kojeg je usvojila porodica u Teksasu, da bi opravdala tu zabranu.

“Razgovor je po mom mišljenju bio konstruktivan i u duhu partnerstva, bez ignorisanja pitanja koja remete ove odnose..., pokušavamo da ih rešimo i nastavimo dalje”, rekao je ruski zvaničnik nakon susreta sa Kerijem.

Uoči dolaska u Berlin, Lavrov je rekao da novi državni sekretar po svemu sudeći shvata ozbiljnost krize u Siriji, ističući da bi Vašington trebalo da izvrši pritisak na sirijsku opoziciju da odustane od zahteva da sirijski predsednik Bašar al-Asad napusti vlast kako bi počeo dijalog u zemlji.

Ruski šef diplmatije je nakon sastanka rekao da je Sirija jedno od pitanja gde se poklapaju interesi Sjedinjenih Država i Rusije.

"Postoji veliki broj oblasti gde se naši interesi podudaraju - ekonomija, investicije, kultura, stvaranje uslova za rešenje različitih sukoba kao što su Arapsko proleće, Sirija i događaji u susednim zemljama, zatim naša saradnja u pogledu iranskog nuklearnog programa, nuklearnog problema na Korejskom poluostrvu, Avganistana i pronalaženja rešenja za Bliski istok”, zaključio je Lavrov.
Ovaj forum je zatvoren
Razvrstavanje komentara
Komentari
     
od: gordana iz: juga
27.02.2013 10:01
Da li ovo znaci da ce Rusija pruziti podrsku SAD, -a u slucaju vojne akcije ,koja je po meni koja budno prati ,,desavanja ,neizbezna ,jer koliko sam ja upoznata ,a trudim se da budem koliko je moguce,diplomatija ne prolazi kod fanatika poput Irana i komunista poput Iraka-Sadama i SIRIJE...Ali isto tako mislim da ce se Rusija pre prikloniti Al Basadu(valjda se tako zove) nego SAD-A i to mislim iz nekog iskustva. i opet ce morati da stadaju americki vojnici iako se o tome nebruji kao kada stradaju neduzni civilli,Poenta mog komentarisanja je da iznesem svoj glas protv fanatika,komunista ,svih onih u koje ja verujem da ne podrzavaju najvecu silu u svakom pogledu i zemlju koja je gajila i gaji slobodu i bori se koliko je moguce da pomogne protiv ugrozavanja slobode i ljudkih prava.Mislim i mislicu tako!!!!!!!!

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
05.02.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE