subota, 06. februar 2016

Aktuelno

Putin brani zabranu usvajanja dece

Ruski predsednik Vladimir Putin brani zakon kojim bi se američkim državljanima zabranilo usvajanje dece iz Rusije.

Ruski predsednik Vladimir Putin govori na godišnjoj konferenciji za novinare u MoskviRuski predsednik Vladimir Putin govori na godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi
x
Ruski predsednik Vladimir Putin govori na godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi
Ruski predsednik Vladimir Putin govori na godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi
Glas Amerike
Putin je danas na konferenciji za novinare u Moskvi potvrdio da je taj zakon, nedavno usvojen u Dumi, u stvari “emotivno” reagovanje na novi američki Zakon Magnickog, kojim se građanima Rusije, koji su, kako se navodi, umešani u kršenje ljudskih prava, zabranjuje ulazak u SAD i zamrzavaju američki računi.

Predsednik Putin je rekao da je cilj novog ruskog zakona zaštita usvojene ruske dece:

Američki Magnicki zakon nema nikakve veze sa ruskim zvaničnicima. Njime se u stvari zamenjuje stari antisovjetski, anti-ruski zakon - drugim zakonom. To je očigledno. Oni ostaju prikovani za prošlost. To je veoma loše i samo po sebi truje odnose. Naš odgovor se ne odnosi na sve ljude koji usvajaju našu decu. Znamo da su se dogodile tragedije sa usvojenom decom. Međutim, ogromna većina onih koji usvajaju našu decu sa njima dobro postupaju. To su velikodušni i pošteni ljudi.  Poslanici Dume nisu reagovali na njih, već su imali u vidu stav američke države. O čemu je reč? Američki sudovi najčešće zanemaruju slučajeve u kojima su naša deca žrtve krivičnog dela. Oni oslobađaju krivice osobe koje su očigledno izvršile krivično delo nad nekim od naše dece,” rekao je Putin.

Putin je dodao da je akcija Dume “primerena.” Novi ruski zakon nazvan je po ruskom dečaku Dimi Jakovljevu, koji je umro 2008. kada su ga američki očuh i maćeha ostavili nekoliko sati zaključanog u automobilu po vrućem letnjem danu. 

Putin je ljutito naveo kako veliki broj američkih sudova nije osudio roditelje usvojene ruske dece koja su umrla pod njihovim nadzorom,  kao i da sudije nisu dozvoljavale prisustvo ruskih zvaničnika na sudjenjima.

Novi američki zakon nazvan je po advokatu Sergeju Magnickom, koji je otkrio vinovnike pronevere  državnog poreza u vrednosti 250 miliona dolara, da bi potom umro u zatvoru 2009.  Zakon Magnickog usvojen je u sklopu drugih zakonskih mera kojima su ukinute trgovinske restrikcije zavedene Sovjetskom Savezu u periodu hladnog rata.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
05.02.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE