Linkovi

Republikanci o budućnosti stranke


Logo Republikanske stranke
Logo Republikanske stranke

Republikanska stranka u Americi ušla je u period dubokog preispitivanja pošto su Amerikanci 6. novembra ponovo izabrali demokratu, predsednika Baraka Obamu.

Bio je to momenat od kojeg strahuje svaki političar – govor kojim priznaje poraz. U izbornoj noći održao ga je republikanac Mit Romni.

„Izbori su završeni, ali naši principi istrajavaju“, rekao je Romni.

Njegovi sledbenici bili su duboko pogodjeni. Republikanci sada pokušavaju da izvuku pouku iz tog poraza. Jedan od njih je guverner Luizijane, Bobi Džindal.

„Ne moramo da se ulagujemo ili menjamo naše principe. Ali istovremeno, treba da smo puni poštovanja“, rekao je Džindal.

Džindal je jedan od onih koji pozivaju stranku da ublaži svoju konzervativnu retoriku i pruži ruku manjinama, ženama i mladim biračima – segmentima društva koji u velikoj meri podržavaju predsednika. To je takodje stav Kena Duberstina, bivšeg šefa kabineta predsednika Ronalda Regana:

„Ideološko čistunstvo nije pobednička strategija ni tokom kampanje niti u upravljanju zemljom. Politika u Americi je zatezanje i popuštanje, to je umetnost kompromisa“, kaže Duberstin.

Duberstin kaže da bi njegova stranka morala da prigrli i druge segmente društva.

„Moramo da počnemo da rušimo zidove i barijere, a ne da ih podižemo. Republikanska stranka to treba da radi“, kaže Duberstin.

Republikanci se suočavaju i sa velikim demografskim izazovima. Broj belih birača je u padu, dok broj hispanskih raste, kaže istoričar sa Univerziteta države Kalifornije Metju Dalek.

„Oni ne mogu da budu samo stranka starijih belih muškaraca protestanata. Moraju da se dopadaju i Afroamerikancima, Hispanoamerikancima, ženama iz srednje klase i mladima“, kaže Dalek.

Neki republikanci, uključujući senatora iz Arizone Džona Kajla, već pružaju ruku Hispancima pomoću reforme imigracionog zakona sa ciljem da se mladina otvori put ka legalizaciji boravišta u Americi.

„Za mnoge koji će učestvovati u tom programu postojaće put ka sticanju državljanstva, ako je to što žele“, rekao je Kajl.

Stranka bi takodje trebalo da ublaži svoj ton, ističe analitičar Instituta Brukings, Tomas Man:

„U redu je biti konzervativac, ali ne i biti dogmata ili ideološki zaslepljen. Oni će stvarno morati da se približe glavnom toku američke politike i biće fascinantno videti kako će se oni sada prilagoditi dugoročnim izazovima“, kaže Man.

Anlitičari predvidjaju da će stranka morati da povede žestoke debate ako želi da krene napred posle najnovijeg izbornog poraza.
XS
SM
MD
LG