Linkovi

Intenzivirana predizborna kampanja u SAD


Predsednički kandidat Republikanske stranke Mit Romni
Predsednički kandidat Republikanske stranke Mit Romni

Ankete pokazuju da je izborna trka u SAD i dalje tesna, iako aktuelni predsednik vodi u većini saveznih država koje bi mogle da odluče pobednika.

Predizborna kampanja u Sjedinjenim Državama u punom je jeku. Predsjednik Obama će danas i sjutra biti u Njujorku, gdje će govoriti na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, dok je njegov republikanski rival Mit Romni počeo najintenzivniju izbornu kampanju posle nacionalne konvencije krajem avgusta.

Romni će, u okviru obilaska više ključnih saveznih država, i danas boraviti u Koloradu pokušavajući da povrati zamah nakon teške predizborne nedelje. Prema istraživanjima javnog mnjenja, trka za Bijelu kuću je i dalje neizvjesna. Predsjednik Obama međutim vodi u državama čiji će elektorski glasovi biti odlučujući na izborima 6. novembra. Novinari su sinoć upitali njegovog republikanskog rivala zašto zaostaje u tako velikom broju važnih država.

“Predsjednikov izborni štab usredsredio je svoj politički marketing na netačno predstavljanje mojih stavova. Obama pokušava da uveri ljude da misle da se ja zalažem za stvari za koje se ne zalažem. Tome će doći kraj tokom debata.”

Romni je sinoć u Denveru oštro kritikovao Obamine predsjedničke rezultate.

"Veoma je jasno da sebi ne možemo da priuštimo još četiri godine poput prethodne četiri. I da ćemo konačno donijeti promjene u Vašington koje američki narod zaslužuje.”

Kada republikanski kandidat sjutra doputuje u Ohajo, dočekaće ga međutim nova predizborna reklama u kojoj je na udaru kritika zbog izjave da 47 odsto Amerikanaca zavisi od vlade i smatra sebe žrtvama. Predsjednik Barak Obama će danas i sjutra biti u Njujorku, gdje će se obratiti Generalnoj skupšitni Ujedinjenih nacija. Takođe će se pojaviti na jednom od popularnih kontakt programa.

Pojedinačni susreti sa svjetskim liderima međutim nisu planirani. Na opasku novinara da predsjednik ima vremena za Vupi Glodberg, ali ne i za svjetske lidere, njegov savjetnik Robert Gibs je odgovorio:

“Predsjednik će biti aktivno uključen u rad Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.”

Predsjednik je u intervjuu za magazin “60 minuta” odbacio kritike republikanskog rivala zbog odluke da se ne sastane i sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, kao i primjedbe da nema čvrst stav prema Siriji i Iranu.

“Kada je riječ o odlukama u domenu nacionalne bezbjednosti, jedino sam pod pritiskom da uradim ono što je ispravno za američki narod. I ignorisaću bilo kakva okolna govorkanja.”

Ukoliko guverner Romni smatra da bi trebalo da započnemo još jedan rat, to bi trebalo i da kaže, poručio je Obama. Takođe je dodao da je njegovo najveće razočaranje što nije uspio da promijeni atmosferu u Vašingtonu, te da se nada da će njegov reizbor natjerati republikance da više sarađuju.

"Nadam se da će, nakon što prođe izborna sezona, biti prisutniji duh saradnje.”

Prvo direktno sučeljavanje prededničkih kandidata, biće održano 3. oktobra.
XS
SM
MD
LG