Linkovi

Obamu očekuju brojni izazovi


Predsednik Obama tokom konferencije za novinare u Beloj kući, 19. decembar 2012.
Predsednik Obama tokom konferencije za novinare u Beloj kući, 19. decembar 2012.

Magazin „Tajm“ ponovo je proglasio Baraka Obamu ličnošću godine za 2012. Medjutim, posle izborne pobede predsednik će se u drugom mandatu suočiti sa nizom problema.

Posle izborne pobede predsednik Barak Obama je sa svojim pristalicama slavio u Čikagu:

„Vraćam se u Belu kuću odlučniji i više inspirian nego ikada u pogledu posla koji treba obaviti i budućnosti koja je pred nama,“ poručio je predsednik.

Medjutim, predsednik je imao malo vremena da uživa u trijumfu.
Posle tragične pucnjave u školi u Konektikatu on je ponovo morao da preuzme ulogu gavnog iscelitelja nacije:

„Ne možemo ovo više da tolerišemo. Ove tragedije moraju da prestanu. A da bi prestale, mi moramo da se promenimo.“

Predsednik Obama takodje pokušava da postigne kompromis o smanjenju deficita sa kongresnim republikancima kako bi se sprečilo istrovremeno smanjenje vladinih izdataka i povećanje poreza u iznosu od 500 hiljada milijardi dolara.

Predsednikov reizbor je prilika da se počne ispočetka, kaže bivši šef osoblja Bele kuće u administraciji predsednika Ronalda Regana, Ken Duberstin:

„Ljudi su dali predsedniku Obami novu šansu da ostvari obećanje koja je dao 2008., a to je u suštini da će da promeni Vašington da bi se videlo da li radimo zajedno ili ne.“

Tomas Man iz instituta Brukings kaže da je to takodje prilika da republikanci počnu ispočetka:

„Nije dopustivo da republikanci ostanu u opoziciji tokom čitavog drugog mandata predsednika Obame. Ako se bude stekao utisak da oni ne preduzimaju ništa da bi rešili naše probleme, napisaće sopstvenu smrtovnicu.“

Medjutim, teške odluke u pogledu poreza i vladinih troškova mogle bi da zahtevaju od predsednika Obame da zatraži ustupke i od sopstvene partije, kaže Ken Duberstin:

„Važan deo liderstva je ponekad reći NE najvažnijim saveznicima i reći DA nekim od najžešćih protivnika. Morate da ujedinite ljude.“

Predsedniik Obama će položiti zvaničnu zakletvu za drugi mandat 20. januara, dok će javne svečanosti inauguracije biti održane sledećeg dana.
XS
SM
MD
LG