Linkovi

Sekretar za pravosudje u Fergusonu


Sekretar za pravosudje Erik Holder doputovao u Ferguson radi istrage ubistva Majkla Brauna
Sekretar za pravosudje Erik Holder doputovao u Ferguson radi istrage ubistva Majkla Brauna

Desetine ljudi mirno su protestovale ispred sudnice u Mizuriju, gde se očekuje da tužilaštvo počne sa iznošenjem dokaza u slučaju policijskog ubistva tinejdžera afroameričkog porekla Majkla Brauna.

Porota u gradu Klejtonu razmatraće dokaze kako bi zaključila da li je policajac Deren Vilson kriv za ubistvo 18-godišnjeg Brauna, koje se dogodilo 9. avgusta. Vilson je na plaćenom odsustvu, dok Braunova porodica i oni koji ga podržavaju zahtevaju da bude uhapšen.

Smrt Majkla Brauna pokrenula je optužbe o sistematskoj rasnoj diskriminaciji u gradu Fergusonu. Protesti koji traju već 11 dana povremeno su prerastali u nasilje. Policija je uhapsila više od 100 ljudi, prvenstveno zato što su odbijali da se raziđu sa ulica.

Američki sekretar za pravosudje Erik Holder doputovao je u Ferguson da bi razgovarao o tom slučaju sa liderima lokalne zajednice, istražiteljima FBI-a i federalnim zvaničnicima za građanska prava. U autorskom članku za Sent Luis Post-Dispeč, Holder je pozvao na izgradnju poverenja između agencija za sprovođenje zakona i javnosti, dok se nastavlja istraga saveznih i lokalnih istražitelja. On je obećao da će istraga “biti detaljna, nezavisna i poštena”.

XS
SM
MD
LG