Linkovi

Mogućnost kopnenih trupa SAD u Iraku


Sekretar za obranu, Čak Hejgel (levo) i general Martin Dempsi na svedočenju u senatskom Odboru za oružane snage i anti-ratni demonstrant, 16. septembar 2014.
Sekretar za obranu, Čak Hejgel (levo) i general Martin Dempsi na svedočenju u senatskom Odboru za oružane snage i anti-ratni demonstrant, 16. septembar 2014.

Obraćajući se senatskom Odboru za oružane snage, načelnik Združenog generalštaba, general Martin Dempsi, ostavio otvorenu mogućnost da se američki vojni savetnici zajedno sa iračkim vojnicima bore protiv pobunjenika.

Obamina administracija predstavila je Kongresu plan američke vojne akcije protiv militantne grupe Islamska država na Bliskom istoku. Iako je prošle nedelje predsednik Obama odbacio mogućnost povratka kopnene vojske u Irak, načelnik generalštaba oružanih snaga danas je ostavio otvorenom mogućnost slanja američkih vojnih savetnika, koji bi se na terenu borili protiv ISIL-a zajedno sa iračkim vojnicima.

Obraćajući se senatskom Odboru za oružane snage, načelnik Združenog generalštaba, general Martin Dempsi, izjavio je da će, u slučaju procene da je potrebno da se američki vojni savetnici bore zajedno sa iračkim vojnicima protiv pobunjenika, tražiti odobrenje predsednika Obame.

"Ako dodjemo do tačke kada ću verovati da naši savetnici treba da prate iračke vojnike u napadima na specifične ciljeve ISIL-a, izneću tu preporuku predsedniku", naglasio je Dempsi.

Načelnik združenog generalštaba američkih oružanih snaga takodje je izjavio da će borba protiv ISIL-a biti prvenstveno, ali ne i isključivo, operacija u Iraku.

"Sve dok ISIL ima bezbedno utočište u Siriji, ostaće opasna sila i velika pretnja. Stoga, dok se bude odvijao rad u Iraku, uporedo ćemo vršiti pritisak na ISIL u Siriji. Uz koalicione partnere i njihov doprinos, počećemo da stvaramo grupu proverenih, obučenih, umerenih Sirijaca koji će se boriti protiv ISIL-a u svojoj zemlji", rekao je Dempsi.

Predsednik Obama je zatražio od članova Kongresa da usvoje program obuke sirijskih pobunjenika koji se bore paralelno protiv Islamske države i sirijske vlade.

Predstavnički dom danas raspravlja o tom predlogu, kojim se od Pentagona traži da obavesti Kongres 15 dana pre početka te obuke, i redovno informiše zakonodavce o stanju na terenu. O zakonu bi moglo da se glasa već sutra, posle čega treba da ga odobri Senat.

General Dempsi takodje je poručio da kampanja protiv ISIL-a neće biti kratka ni brza, što je potvrdio i američki sekretar za odbranu Čak Hejgel.

"Mislim da je svakome u ovom odboru potpuno jasno – ovo neće biti laka ili kratkotrajna akcija. Mi smo u ratu sa ISIL-om, kao što smo u ratu sa Al Kaidom. Medjutim, uništenje ISIL-a će iziskivati više od samo vojne akcije, za to će biti potreban politički napredak u regionu i efikasni partneri na terenu, u Iraku i Siriji. Znamo da će biti potrebno vreme, dok Kongres i administracija budu radili na tome zajedno. Predsednik je izneo jasnu, sveobuhvatnu i realnu strategiju da bi se ostvarili naši ciljevi i zaštitili naši interesi", poručio je Hejgel.

Inače, svedočenje Hejgela i Dempsija u Kongresu bilo je praćeno skandiranjem nekoliko anti-ratnih demonstranata, koji su posle udaljeni iz odbora.

U medjuvremenu, Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da su ekstremisti Islamske države oborili sirijski vojni avion, prvi put od kada su proglasili kalifat duž iračko-sirijske granice. Kako navodi ta organizacija, pobunjenici su protivavionskim granatama oborili avion blizu svog uporišta, Rake, oko 400 kilometara severozapadno od Damaska.

Američki predsednik Obama prošle nedelje je odobrio vazdušne udara na položaje Islamske države u Siriji, ali SAD još nisu počele da vrše napade u Siriji.

A zamenik sirijskog šefa diplomatije, Fajsal al-Mikdad, danas je kritikovao medjunarodnu zajednicu što je isključila njegovu vladu iz medjunarodne konferencije o borbi protiv Islamske države koja je juče održana u Parizu. On je rekao da medjunarodna saradnja u borbi protiv terorizma ne treba da isključuje ni jednu stranu i da je taj skup “još jedna aktivnost u pogrešnom smeru".

XS
SM
MD
LG