utorak, 03. maj 2016

Aktuelno

CG: Završena vežba Delfin 2012

Tokom jednomjesečnog programa, šest specijalno obučenih delfina iz programa Mornarice SAD je otkrivalo lokacije potencijalnih podvodnih mina

x
Nebojša Redžić
Multinacionalna vježba Delfin 2012, tokom koje je šest specijalno obučenih delfina iz Programa morskih sisara Mornarice Sjedinjenih Američkih Država otkrivalo i označavalo lokacije potencijalnih podvodnih mina, završena je ceremonijom u Tivtu.

Iz američke Ambasade je saopšteno da se vježba završila ceremonijom uručenja sertifikata roniocima Mornarice Vojske Crne Gore koji su završili obuku kod Mobilne jedinice 1 za uklanjanje eksplozivnih naprava Mornarice SAD (EODMU-1).

"Tokom jednomjesečnog programa šest specijalno obučenih delfina iz Programa morskih sisara Mornarice SAD je tragalo, otkrivalo i potom označavalo lokacije potencijalnih podvodnih mina i drugih eksplozivnih sredstava koji su ostali na morskom dnu iz prethodnih ratova u Bokokotorskom zalivu", kaže se u saopštenju.

Ronioci američke jedinice su tokom vježbe podijelili svoja iskustva sa petnaest ronilaca Mornarice VCG i predstavnicima mornarica Slovenije i Hrvatske. Nakon ceremonije uručenja sertifikata, Mornarica SAD donirala je Mornarici VCG opremu vrijednu više od 70 hiljada USD u cilju formiranja efikasnih i održivih kapaciteta za čišćenje podvodnih površina.

Na prijemu, koje je održan u utorak, crnogorski ministar odbrane Milica Pejanović - Đurišić i ambasador SAD u Crnoj Gori Su Kej Braun su odale priznanje svim učesnicima vježbe.

"Ovo je zaista bila uspješna multinacionalna vježba svjetskog ranga. Dugujem svoju iskrenu zahvalnost svim crnogorskim službama i organizacijama koje su dale podršku timu pri dolasku, boravku i odlasku iz Crne Gore kao i omogućile da se ova vježba nesmetano realizuje", rekla je Braun.

Ključni elemenat vježbe bilo je jato od šest specijalno obučenih delfina u okviru programa obuke morskih sisara Mornarice SAD, koji su dopremljeni u Tivat 5. oktobra kao sastavni dio vježbe Delfin 2012.

Iz Ambasade navode da se delfini, kao i njihovi civilni treneri i članovi Mobilne jedinice za uklanjanje eksplozivnih naprava Mornarice SAD EODMU-1, sada vraćaju u njihovu matičnu bazu u San Dijegu.

Iz američke Ambasade su kazali da su materijalna i finansijska pomoć američke Avijacije, Kancelarije za uklanjanje i redukciju oružja Stejt Departmenta, Trening centra za humanitarno razminiranje američkog Ministarstva odbrane, kao i Humanitarnog programa uklanjanja minskih eksplozivnih sredstava američke komande za Evropu, u saradnji sa Ministarstvom odbrane Crne Gore, omogućili da vježba bude uspješno realizovana.

Delfini su, kao dio prve faze programa, locirali minsko-eksplozivna sredstva koja možda datiraju iz Prvog i Drugog svjetskog rata koristeći svoj izuzetni biološki sonar, a nakon lociranja nekog objekta instruktor je davao delfinu marker da označi mjesto u blizini tog objekta. Ronioci iz Programa morskih sisara potom su potvrđivali tačnu lokaciju objekta i fotografisali ga. Ambasada SAD će na kraju vježbe crnogorskoj Vladi priložiti listu svih otkrivenih objekata i njihovih lokacija.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
02.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE