Linkovi

Birači u Teksasu obeshrabreni pravilima


Birači u redu za prevremeno glasanje u Teksasu
Birači u redu za prevremeno glasanje u Teksasu

Vrhovni sud SAD nedavno je podržao zakon o identifikaciji birača u Teksasu – prema kojem se od njih traži da pokažu odgovarajući lični dokument sa slikom, kako bi mogli da glasaju.

Oni koji su već registrovani i koji se kvalifikuju za glasanje putem pošte i dalje mogu da glasaju.

Država nudi besplatne izborne potvrde onima koji mogu da dokažu da imaju američko državljanstvo i boravište u Teksasu. Kritičari ovog zakona zameraju da on neosnovano otežava glasanje siromašnima, manjinama, starijim i hendikepiranim osobama.

Prevremeno glasanje u Teksasu počelo je samo par dana posle odluke američkog Vrhovnog suda da ta država ima pravo da od birača zahteva da pokažu lični dokument sa fotografijom kada glasaju.

Sekretar za pravosuđe države Teksas i republikanski kandidat za guvernera Greg Abot kaže da će taj zakon sprečiti izbornu krađu.

„Prevara na izborima je ozbiljna stvar i mora da bude zaustavljena. Kako možete da dokažete ko glasa, ukoliko nema ličnog dokumenta? Ne možete. Upravo zbog toga je ovo potrebno“.

Oni koji podržavaju zakon ukazuju da većina demokratskih zemalja širom sveta traži da birači imaju lične karte.

Međutim, kritičari naglašavaju u SAD nije bilo mnogo primera izborne krađe - a da je u Teksasu, gde je država svojevremeno sprečavala Afroamerikance i Hispance da glasaju, daleko važnije da se birači ohrabre da glasaju.

Marijanela Akunja radi za „VoteRiders“, neprofitnu organizaciju koja se zalaže za prava birača. Ona kaže da postoje brojni razlozi zašto neko nema odgovarajuća lična dokumenta.

Ima ljudi koji moraju da obnove svoja lična dokumenta, a takođe ima i onih koji treba da izvade svoje isprave po prvi put, a nemaju dokumenta da dokažu da su promenili ime ili gde su rođeni“.

Profesor političkih nauka na Univerzitetu Rajs Mark Džons kaže da oko pola miliona Teksašana možda nema ispravna lična dokumenta.

„Njihova jedina opcija je da nabave besplante izborne identifikacione potvrde koje izdaje država, ali taj dokument zapravo nije besplatan, jer vam je za njega potreban izvod iz matične knjige rođenih, koji košta oko 25 dolara, a takođe morate da odete u Sekretarijat za javnu bezbednost da ga dobijete, a za nekoga ko nema automobil to je prilično teško“.

Mark Džons ističe da ovaj zakon verovatno neće imati uticaja na najvažnije izborne duele u Teksasu, ali da bi mogao da utiče na neke vrlo tesne lokalne trke.

Na primer, republikanac Devon Anderson i demokrata Kim Og vode neizvesnu kampanju za sekretara za pravosuđe okruga Haris.

„Moglo bi da se desi da ovaj zakon bude presudan za ishod šest trka“.

Aktivističke grupe, poput Projekta za organizovanje Teksasa, angažuju volontere da pomognu ljudima koji imaju problem da izvade lična dokumenta i obezbeđuju transport na biračka mesta, ali i oni se suočavaju sa apatijom birača.

Očekuje se da blizu dve trećine birača u Teksasu koji imaju pravo glasa ne iskoriste to svoje pravo ove godine, mada većina njih ima prihvatljiva lična dokumenta.

XS
SM
MD
LG