Linkovi

Amerika slavi Dan povratka u budućnost


Reston u Virdžiniji promenio je na kratko ime u Hil Veli, 21. oktobar 2015.
Reston u Virdžiniji promenio je na kratko ime u Hil Veli, 21. oktobar 2015.

21. oktobar 2015. je datum kada su glavni junaci filma, stigli u budućnost, putujući kroz vreme, u drugom filmu iz serijala "Povratak u budućnost".

Iako gradskim ulicama ne prolaze leteća kola i mada u prodaji ne mogu da se nađu cipele čije se pertle same vezuju, to mnoge ne sprečava da danas slave kultnu filmsku trilogiju „Povratak u budućnost“.

Zašto danas? 21. oktobar 2015. je datum kada su glavni junaci filma, Marti Mekflaj, Emet „Dok“ Braun i Dženifer Parker stigli u budućnost, putujući kroz vreme, u drugom filmu iz serijala „Povratak u budućnost“, koji se u bioskopima pojavio 1989.

Svet povodom toga danas proslavlja tzv. Dan povratka u budućnost na razne načine. Gradić Reston, u državi Virdžiniji, nadomak Vašingtona čak je promenio ime na nekoliko dana u Hil Veli, odnosno izmišljen grad u kojem se odigrava radnja filma. U ostalim delovima zemlje takođe se slavi - u njujorškom Linkoln centru će se okupiti ekipa filma na projekciji, trilogija će biti prikazana u više od 1.700 bioskopa širom Amerike, a zakazani su i skupovi na nekoliko mesta gde su snimani filmovi.

Glavnu ulogu u filmu tumači Majkl Džej Foks, koji je u međuvremenu oboleo od Parkinsonove bolesti, a današnji dan će da iskoristi kako bi podstakao dodatna istraživanja za borbu protiv ove opake bolesti.

“Da mi tada neko rekao da ću od razgovora preko mobilnog telefona, da pričam o molekularnoj biologiji, nikada mu ne bih poverovao”, naveo je Foks u saopštenju, dodajući “dakle šta je sve moguće u narednih 30 godina? Možda sam optimista, ali verujem da ćemo 2045. godine pronaći lek koji tražimo”.

Čuveni glumac će prisustvovati skupu u Beloj kući, gde će se ljudi sastati sa naučnicima i inovatorima kako bi saznali šta nas očekuje u narednih 30 godina.

Iako se zamisao u filmu, da ćemo danas voziti kola koja lete pokazala kao pogrešna, neka druga predviđanja o budućnosti su mnogo bliža realnosti. Npr. svet sada uživa u flet skrin televizorima sa ravnim ekranom, elektronskom skeniranju otisaka prstiju, video igrama na daljinsko upravljanje, hologramima, beskrajnim filmskim nastavcima pa čak i lebdećim skejtbordovima.

XS
SM
MD
LG