sreda, 16. april 2014

Aktuelno

SAD za političko rešenje krize u Maliju

Obamina administracije je međutim saopštila da je saglasna sa ciljevima francuske vojne operacije protiv islamskih ekstremista na severu Malija

Francuski helikopteri na aerodromu u malijskoj prestonici BamakuFrancuski helikopteri na aerodromu u malijskoj prestonici Bamaku
x
Francuski helikopteri na aerodromu u malijskoj prestonici Bamaku
Francuski helikopteri na aerodromu u malijskoj prestonici Bamaku
Veličina slova - +
Skot Sterns
SAD se zalažu za političko rešenje situacije u Maliju, ali podržavaju francusku vojnu operaciju protiv islamskih ekstremista u severnom delu te zemlje.

Obamina administracije je saopštila da je saglasna sa ciljevima francuske vojne operacije protiv islamskih ekstremista na severu Malija, kao i da će pomoći Ekonomsku zajednicu zemalja Zapadne Afrike, poznatije kao EKOVAS, da uputi svoje trupe. Državna sekretarka Hilari Klinton je juče o tome razgovarala sa predsednicom Liberije, Elenom Džonson Sirlif.  Portparolka Stejt dipartmenta Viktoria Nuland je tim povodom rekla:

“Državna sekretarka je iznela okvire pomoći koju smo spremni da pružimo zemljama EKOVAS-a,  jasno predočivši da podržavamo francuske snage i da, takođe, razmatramo najbolji način za ispunjavanje njihovog zahteva.”

S obzirom da su pobunjenici na severu Malija povezani sa al Kaidom, konflikt je opasan za bezbednost celog regiona. Pomoćnik američkog državnog sekretara za Afriku, Džon Karson je rekao:

Ovo nije samo opasnost za jednu suverenu zemlju, nego potencijalno i transnacionalna pretnja koja može da se prelije preko granica u Niger, u Burkinu Faso, Mauritaniju, Senegal, kao i Alžir i druge zemlje.”

Pomoć vladinim snagama u Maliju će zavisiti od Alžira, kaže Dženifer Kuk iz Centra za međunarodne strateške studije.

Alžirska vojska zna teren, zna učesnike, jer je sa njima imala posla i ranije. Njihovo angažovanje će imati apsolutno kritičan značaj. Oni oklevaju da se angažuju vojno i u stvari traže političko rešenje.”

Alžir i Sjedinjene Države pokušavaju da uključe umerene pobunjenike na severu Malija u političko rešenje. Ambasador Karson kaže da to ima suštinski značaj.

“I za nas, i za narod Malija, bitno je da se hitno krene sa izradom plana i određivanjem vremenskih rokova za obnavljanje demokratske vlade.”

SAD vrše pritisak da izbori budu održani u aprilu. Dženifer Kuk kaže da to nije realno s obzirom na slabost prelazne vlade u Bamaku.

“Biće potreban pozamašan spoljni pritisak i nadzor kako bi se to postiglo, jer  ne postoji poverenje u bilo koju od političkih struktura u Bamaku.”

Ukoliko privremeni lideri Malija ne budu mogli da organizuju izbore do aprila, uslediće spoljni pritisak za izmene u privremenoj vladi, tako da uticaj vojske bude manji, a da se poveća učešće severnog dela zemlje.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE

Download mobile app for your Android device.
Download mobile app for your iPhone or iPad.

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni studioi
X
15.04.2014
<p> <strong>Otvoreni studio</strong> je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.</p>

PRIDRUŽITE NAM SE...