četvrtak, 05. maj 2016

Aktuelno

SAD za političko rešenje krize u Maliju

Obamina administracije je međutim saopštila da je saglasna sa ciljevima francuske vojne operacije protiv islamskih ekstremista na severu Malija

Francuski helikopteri na aerodromu u malijskoj prestonici BamakuFrancuski helikopteri na aerodromu u malijskoj prestonici Bamaku
x
Francuski helikopteri na aerodromu u malijskoj prestonici Bamaku
Francuski helikopteri na aerodromu u malijskoj prestonici Bamaku
Skot Sterns
SAD se zalažu za političko rešenje situacije u Maliju, ali podržavaju francusku vojnu operaciju protiv islamskih ekstremista u severnom delu te zemlje.

Obamina administracije je saopštila da je saglasna sa ciljevima francuske vojne operacije protiv islamskih ekstremista na severu Malija, kao i da će pomoći Ekonomsku zajednicu zemalja Zapadne Afrike, poznatije kao EKOVAS, da uputi svoje trupe. Državna sekretarka Hilari Klinton je juče o tome razgovarala sa predsednicom Liberije, Elenom Džonson Sirlif.  Portparolka Stejt dipartmenta Viktoria Nuland je tim povodom rekla:

“Državna sekretarka je iznela okvire pomoći koju smo spremni da pružimo zemljama EKOVAS-a,  jasno predočivši da podržavamo francuske snage i da, takođe, razmatramo najbolji način za ispunjavanje njihovog zahteva.”

S obzirom da su pobunjenici na severu Malija povezani sa al Kaidom, konflikt je opasan za bezbednost celog regiona. Pomoćnik američkog državnog sekretara za Afriku, Džon Karson je rekao:

Ovo nije samo opasnost za jednu suverenu zemlju, nego potencijalno i transnacionalna pretnja koja može da se prelije preko granica u Niger, u Burkinu Faso, Mauritaniju, Senegal, kao i Alžir i druge zemlje.”

Pomoć vladinim snagama u Maliju će zavisiti od Alžira, kaže Dženifer Kuk iz Centra za međunarodne strateške studije.

Alžirska vojska zna teren, zna učesnike, jer je sa njima imala posla i ranije. Njihovo angažovanje će imati apsolutno kritičan značaj. Oni oklevaju da se angažuju vojno i u stvari traže političko rešenje.”

Alžir i Sjedinjene Države pokušavaju da uključe umerene pobunjenike na severu Malija u političko rešenje. Ambasador Karson kaže da to ima suštinski značaj.

“I za nas, i za narod Malija, bitno je da se hitno krene sa izradom plana i određivanjem vremenskih rokova za obnavljanje demokratske vlade.”

SAD vrše pritisak da izbori budu održani u aprilu. Dženifer Kuk kaže da to nije realno s obzirom na slabost prelazne vlade u Bamaku.

“Biće potreban pozamašan spoljni pritisak i nadzor kako bi se to postiglo, jer  ne postoji poverenje u bilo koju od političkih struktura u Bamaku.”

Ukoliko privremeni lideri Malija ne budu mogli da organizuju izbore do aprila, uslediće spoljni pritisak za izmene u privremenoj vladi, tako da uticaj vojske bude manji, a da se poveća učešće severnog dela zemlje.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
04.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE