petak, 29. april 2016

Aktuelno

Komisija kritikuje propuste Stejt departmenta

Obezbeđenje američkog kozulata u Bengaziju, u kome su teroristi ubili američkog ambasadora i još troje ljudi, bilo je "izuzetno slabo"

Unutrašnjost američkog konzulata u bengaziju posle terorističkog napada 11. septembra ove godineUnutrašnjost američkog konzulata u bengaziju posle terorističkog napada 11. septembra ove godine
x
Unutrašnjost američkog konzulata u bengaziju posle terorističkog napada 11. septembra ove godine
Unutrašnjost američkog konzulata u bengaziju posle terorističkog napada 11. septembra ove godine
Glas Amerike
Američka nezavisna Komisija za ispitivanje odgovornosti koja je sprovela istragu o napadu 11. septembra na američki konzulat u Bengaziju, u Libiji, zaključila je da je obezbeđenje konzulata bilo izuzetno slabo i da razlog za to leži u sistematskim propustima američkog Državnog sekretarijata. 
 
U izveštaju pomenute komisije se navodi da je broj pripadnika bezbednosti u Bengaziju u trenutku napada bio neadekvatan, uprkos ponovljenim zahtevima američkih diplomata u Libiji da se njihov broj poveća.
 
U napadu 11. septembra ubijeni su američki ambasador Kristofer Stivens i još tri osobe. Bilo je to prvo ubistvo jednog američkog ambasadora od 1988.
 
Dva visoka člana Komisije za ispitivanje odgovornosti, bivši američki ambasador Tomas Pikering i bivši načelnik Združenog štaba američkih oružanih snaga, admiral Majk Malen, svedočiće danas na zatvorenom pretresu u senatskom Odboru za spoljnopolitičke odnose kao i na zatvorenom pretresu u  Odboru za međunarodne odnose, u Predstavničkom domu Kongresa. 
 
Predstavnici Državnog sekretarijata svedočiće na otvorenim sednicama pomenutih odbora u četvrtak.
 
Komisija je podnela nekoliko predloga, uključujući jačanje bezbednosti u privremenim predstavništvima u zonama visokog rizika.  Takođe je apelovala na Stejt department da produži angažman programskog i bezbednosnog osoblja u oblastima visokog rizika.  U izveštaju se ističe da je zbog “kratkotrajnog i privremenog angažovanja” osoblja u misiji u Bengaziju, došlo do – kako je rečeno – “gubljenja institucionalnog znanja,” i potrebnog kontinuiteta.
 
Komisija za ispitivanje odgovornosti je uspostavljena na inicijativu američke državne  sekretarke Hilari Klinton.  U pismu koje je juče uputila odborima američkog Kongresa državna sekretarka je rekla da prihvata zaključke nezavisne istrage i da preduzima mere kako bi zaključici bili što pre sveobuhvatno sprovedeni.
 
Incident u Bengaziju je, inače, izazvao politički skandal koji su republikanci iskoristili kao povod za napad na Obamu tokom predizborne kampanje.
 
Ranije ovog meseca, američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Suzan Rajs povukla se iz trke za položaj državnog sekretara posle oštrih kritika republikanaca zbog načina na koji je objašnjavala incident u Bengaziju.  Rajs je tvrdila da napad na misiju nije bio teroristički, već da je bio deo spontanog protesta protiv jednog anti-islamskog filma snimljenog u SAD, koji je nekoliko dana pre toga bio objavljen na Jutjubu. Rajs se pri tom pozivala na podatke američkih obaveštajnih službi.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
28.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE