sreda, 10. februar 2016

Aktuelno

Keri: I Kongres odgovoran za napad

Predsednik Senatskog odbora za spoljnu politiku smatra da i Kongres snosi određenu odgovornost za greške koje su dovele do napada na američki konzulat u Bengaziju

Predsednik Senatoskog odbora za spoljnu politiku Džon Keri na današnjem pretresu o napadu na američki konzulat u libijskom gradu BengazijuPredsednik Senatoskog odbora za spoljnu politiku Džon Keri na današnjem pretresu o napadu na američki konzulat u libijskom gradu Bengaziju
x
Predsednik Senatoskog odbora za spoljnu politiku Džon Keri na današnjem pretresu o napadu na američki konzulat u libijskom gradu Bengaziju
Predsednik Senatoskog odbora za spoljnu politiku Džon Keri na današnjem pretresu o napadu na američki konzulat u libijskom gradu Bengaziju
Glas Amerike
Keri je rekao da su „zastoji i neumereni ispadi“ sprečili Kongres da na odgovarajući način usvoji i finansira zakonske mere i da je jasno da su počinjene greške.

„Postojali su jasni znaci upozorenja da se bezbednosna situacija u Libiji pogoršava i da je važno krenuti napred – i mislim da je za sve nas važno da razmišljamo u kontekstu kretanja napred – da treba bolje da obezbedimo slobodan i otvoren dijalog ambasadora, njihovog obezbeđenja i zvaničnika u Vašingtonu, gde se odlučuje o bezbednosti, obimu osoblja i finansiranju. Sada, dok izvlačimo pouke, želim kristalno jasno da kažem još nešto, da Kongres tu takođe snosi određenu odgovornost“, rekao je senator Keri.

Senatski odbor je danas saslušao zamenike državnog sekretara, Vilijama Bernsa i Tomasa Najdsa. Najds je rekao da je Državni sekretarijat 29 preporuka Istražne komisije već pretvorio u „60 specifičnih mera“, od kojih bi neke trebalo da se sprovedu do kraja meseca.

Najviši zvaničnici Državnog sekretarijata traže od Kongresa da poveća finansiranje da bi se povećala bezbednost u rizičnim ambasadama i konzulatima. Najs je naglasio da je ukupna pomoć koju dobija Stejt dipartment manja od jednog procenta federalnog budžeta.

Pretres se održava posle objavljivanja izveštaja nezavisne Komisije za procenu odgovornosti, u kojem je zaključeno da je bezbednost u američkoj misiji u Bengaziju bila „u najvećoj meri neprikladna“ u vreme napada. Izveštaj je odmah izazvao ostavke i personalne promene u Državnom sekretarijatu.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
09.02.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE