Linkovi

Pretres o potvrđivanju Kerijeve nominacije


Džon Keri na potvrdi nominacije u Senatu, 24. januar, 2013.
Džon Keri na potvrdi nominacije u Senatu, 24. januar, 2013.

Kandidat za državnog sekretara je u najvećoj meri naišao na prijateljski odnos kolega, od kojih je sa mnogima decenijama sarađivao.

Predsednik Senatskog odbora za odnose sa inostranstvom, Džon Keri, danas je odgovarao na pitanja svojih kolega na pretresu povodom svoje nominacije na položaj državnog sekretara.

Keri je u najvećoj meri naišao na prijateljski odnos kolega, od kojih je sa mnogima decenijama sarađivao. Članovima odbora su ga predstavili senatorka iz Masačusetsa Elizabet Voren, republikanski senator Džon Mekejn i državna sekretarka u odlasku, Hilari Klinton. Ona je rekla da je Keri dobro pripremljen da preuzme njen posao.

Džon je pravi izbor za nastavak spoljne politike Obamine administracije i tražim brzu potvrdu njegove nominacije. On će doneti sa sobom lidersko iskustvo i primeran rad.“

U svom uvodnom izlaganju, Keri je rekao da američku spoljnu politiku ne bi trebalo da definišu samo vojni angažmani i rat protiv terorizma.

Američku spoljnu politiku isto tako definišu prehrambena bezbednost, energetska bezbednost, humanitarna pomoć, borba protiv bolesti i promovisanje razvoja, isto koliko i bilo koja pojedinačna kontrateroristička incijativa, kao što i mora da bude. Nju definiše i vera svih nas da se naše trupe žrtvuju za bezbednost Avganistana. Amerika živi u skladu sa svojim vrednostima kada onima koji su ućutkani omogućimo da se oglase.“

Među brojnim pitanjima, Keriju su postavljena i ona o odnosu Sjedinjenih Država i Irana, pravu žena u svetu i krizi u Siriji. Kada je nedavno objavio nominaciju, predsednik Barak Obama je rekao da je „ceo Kerijev život bio priprema za ovu ulogu“. „Kao sin diplomatskog službenika, on duboko poštuje muškarce i žene u Državnom sekretarijatu“, rekao je predsednik. Džon Keri, senator od 1985, bio je kandidat Demokratske stranke na predsedničkim izborima 2004, kada ga je pobedio Džordž Voker Buš.
XS
SM
MD
LG