Linkovi

Spor SAD i Izraela oko izgradnje naselja


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbacio je, kako je naveo, lične napade SAD na njega i naglasio da nije spreman na ustupke koji bi ugrozili Izrael; Državni sekretarijat protiv "rata rečima"

Državni sekretarijat saopštio je da su kritike, koje je neimenovani zvaničnik američke administracije uputio na račun izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, neprikladne i kontraproduktivne. Portparolka Džen Psaki rekla je da državni sekretar Džon Keri smatra da rat rečima nije produktivan ni na jednoj strani.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu prethodno je izjavio da su lični napadi Sjedinjenih Država na njega rezultat njegove odbrane Izraela i nacionalnih bezbednosnih interesa. Netanjahu je to rekao u izraelskom parlamentu nekoliko sati nakon što je neimenovani američki zvaničnik, kojeg je citirao časopis Atlantik, upotrebio pogrdnu reč da bi ga nazvao kukavicom zbog politike u vezi sa izgradnjom naselja. Izraelski lider poručio je da nije spreman na ustupke koji bi ugrozili izraelsku državu.

U međuvremenu, američki državni sekretar Džon Keri van očiju javnosti radi na ponovnom pokretanju izraelsko-palestinskog mirovnog procesa. Međutim, Keri se suočava sa velikim brojem istih izazova, koji su i doprinijeli neuspjehu razgovora ranije ove godine, a među njima su i nova izraelska naselja koje Amerika smatra preprekom miru.

Aktuelna situacija na Bliskom istoku nije obećavajuća za nove mirovne razgovore, uzimajući u obzir sukobe zbog ubistva Amerikanca palestinskog porijekla na Zapadnoj Obali, koje su počinili izraelski vojnici, te planove za izgradnju izraelskih naselja u istočnom Jerusalimu, nakon pedesetodnevnog okršaja u Gazi. Sekretar Keri ističe da je status kvo neodrživ i da Obamina administracija pokušava da spriječi dalje pogoršanje situacije.

“Važno je pronaći način da se pregovara. Mislim da smo najuspješniji kada to pokušavamo da uradimo van očiju javnosti, što je trenutno slučaj”.

Jevrejsko naselje blizu Jerusalima
Jevrejsko naselje blizu Jerusalima

Put do pregovora je međutim ispunjen dugogodišnjim preprekama u pogledu teritorijalnih i bezbjednosnih pitanja. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu kaže da su jevrejska naselja dio onoga što Izrael radi već pola vijeka.

“Palestincima je takođe jasno da će ta naselja ostati pod izraelskom upravom u bilo kakvom budućem aranžmanu”.

Palestinski premijer Rami Hamdalah kaže da su ta naselja nelegalna.

"Uz Božju volju, okupacija će se okončati i postojaće nezavisna Palestinska država, čija prijestonica će biti Istočni Jerusalim”.

Riječ je o sporu koji dodatno zaoštrava stavove i palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa i izraelskog premijera, kaže profesor na Američkom univerzitetu Gaj Ziv.

“Imamo dvojicu lidera koji su u suštini slabi i neskloni rizicima i koji povlađuju svojim domaćim, rekao bih, tvrdolinijskim biračkim tijelima”.

Izrael aktivno podriva Palestinsku upravu i njenu koaliciju sa Hamasom, kaže bivši američki ambasador Adam Ereli.

To više govori o stanju palestinske politike, čiji je Mahmud Abas simbol, ali ne i o uzrocima. Riječ je političkom tijelu duboko podijeljenom između onih koji još vjeruju u oružani otpor i onih koji su za mirnu koegzistenciju i kompromis”.

Ni jedna strana ne pokazuje veliki entuzijazam u pogledu povratka mirovnom procesu, koji predvode Sjedinjene Države.

“Sekretar Keri ne može da želi održavanje tih razgovora više od samih strana. To je i dovelo do kraha poslednje runde pregovora. Ne očekujem da će oni biti skoro nastavljeni”.

Izglede za nastavak mirovnog procesa umanjuje i odluka Egipta da odloži razgovore o uslovima primirja u Gazi, nakon uvođenja tromjesečnog vanrednog stanja u djelovima Sinajskog poluostrva, posle napada ekstremista u kojima su poginula najmanje 33 egipatska vojnik.

XS
SM
MD
LG