Linkovi

SAD: Intenziviranje napada na ID


Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel svedoči u Kongresu
Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel svedoči u Kongresu

Američki sekretar za odbranu je na pretresu u Kongresu rekao da koalicione snage napreduju i istakao da je važno nastaviti pritisak

Sekretar za odbranu Čak Hejgel ističe da će Amerikom predvođena akcija vazdušnih udara na mete ekstremističke grupe Islamska država, poznate kao ISIS, biti pojačana čim oružane snage na terenu budu postale efikasnije.

Hejgel je na jučerašnjem pretresu u odboru predstavničkog doma Kongresa izložio da koalicione snage napreduju, istakavši da je važno nastaviti pritisak:

“Održavanje pritiska na Islamsku državu obezbeđuje prostor i vreme za reogranizovanje iračkih oružanih snaga odbrane kao i za nastavak ofanzivne akcije. Sadašnji pritisak utiče na potencijalne nove regrute i saveznike ISIS-a. To znamo. Naši obaveštajni podaci su vrlo jasni. I dok iračke snage budu jačale, povećaće se intenzitet i tempo koalicione vazdušne kampanje.”

Uprkos napredovanju, dodao je Hejgel, američki narod mora da bude spreman na dugotrajnu borbu. Načelnik Združenog generalštaba, general Martin Dempsi je rekao da je stabilnost Iraka takođe faktor u borbi protivi ISIS-a.

Napredovanje će biti neravnopravno, ali strpljivo i dugoročno trend ide u korist koalicije. Svesni smo da će osnova naše kampanje nailaziti na poteškoće. Na primer, nije poznato u kojoj meri će nova iračka vlada moći da uveri Kurde I sunite da je zaista vlada nacionalnog jedinstva.”

General Dempsi je istakao da će američki zvaničnici u dogledno vreme razmotriti mogućnost slanja američkih vojnika u borbu zajedno sa iračkim snagama u Mosulu i drugde u Iraku. ISIS je zauzeo veliki deo Mosula u junu.

XS
SM
MD
LG