Linkovi

FBI: ID veća pretnja od Al Kaide


Direktor FBI Džejms Komi
Direktor FBI Džejms Komi

Pokušaji grupe Islamska država da preko interneta regrutuje Amerikance predstavljaju veću terorističku pretnju po Sjedinjene Države od Al Kaide, rekao je direktor Federalnog istražnog biroa Džejms Komi.

U obraćanju redovnom bezbednosnom forumu u Aspenu, u Koloradu, Komi je upozorio da ta ekstremistička organizacija intenzivira kampanju na društvenim medijima, iznoseći podatak da naloge na Tviteru povezane sa Islamskom državom prati oko 21 hiljada ljudi koji govore engleskim jezikom, od kojih stotine ili hiljade žive u Sjedinjenim Državama.

FBI je pokrenuo stotine istraga protiv Amerikanaca koji su možda radikalizovani ili žele da izvode terorističke napade, naglasio je direktor FBI. Takođe je potvrdio da biro nije pratio Muhameda Abdulaziza, koji je ubio pet marinaca u regrutnim centrima u Tenesiju, te da je prerano reći kako se radikalizovao.

Komi je naveo da strahuje od većeg broja napada, zbog kampanje Islamske države u okviru koje se muslimani pozivaju da ubijaju u zemljama u kojima se nalaze, ako ne mogu da putuju na Bliski istok.

Regrutacija je naročito intenzivirana poslednjih šest do osam nedelja, naveo je Džejms Komi. Ekstremisti, kako je saopštio, u početku kontaktiraju regrute preko poruka na Tviteru, pre nego što pređu na sigurniju, šifrovanu komunikaciju.

XS
SM
MD
LG