Linkovi

Da li predstoji proširenje akcija protiv ekstremista?


Ekstremisti Islamske države posle ulaska u sirijski grad Raka (arhivski snimak)
Ekstremisti Islamske države posle ulaska u sirijski grad Raka (arhivski snimak)

Nekoliko vodećih američkih zakonodavaca zatražilo je proširivanje američkih vazdušnih napada protiv pripadnika Islamske države, tvrdeći da ubistvo američkog novinara Džejmsa Folija predstavlja prekretnicu u proceni opasnosti koja preti od strane ove ekstremističke mreže.

predsednik Obama se nalazi pod sve većim pritiskom da pored Iraka preduzme vazdušne udare i u Siriji.

Brutalno ubistvo američkog novinara Džejmsa Folija izazvalo je emotovno reagovanje članova Kongresa. Predsedavajući Odbora za pitanje bezbednosti u Predstavničkom domu, republikanac Majkl Mekol rekao je da teroristička mreža ISIS, predstavlja najtežu opasnost svetu od terorističkih napada 11. septembra 2001. Mekol je govorio u emisiji Ove nedelje televizijske mreže Ej-bi-si:

„Ovo tinja još od prošle godine, i sada je kulminiralo ubistvom i odrubljivanjem glave američkom novinaru, što mislim da je prekretnica za američki narod. Otvorilo je na neki oči ljudima o tome šta ISIS zaista predstavlja.“

Terorističkoj mreži su se pridružili borci iz SAD i evropskih zemalja. Oni s lakoćom mogu da se vrate na Zapad, rekao je predsedavajući Odbora za obaveštajnu delatnost, republikanac Majk Rodžers nastupajući u emisiji Susret sa štampom TV mreže En-bi-si:

„Od SAD ih deli samo jedna avionska karta, i to nas brine.“

Penzionisani marinski general Džon Alen, smatra da bi SAD trebalo da usvoje regionali pristup, odnosno rade sa saveznicima.

„Potreban je sveobuhvatan pristup, više od gađanja pojedinačnih ključnih lokacija ISIS-a, odnosno položaja oko brana.“

Potrebno je izvesti napade i na mete u Siriji, rekao je general Alen u emisiji Ove nedelje, televizijske mreže Ej-bi-si.

Predsednik Obama je nastojao da ograniči novu vojnu kampanju u Iraku na pružanje zaštite američkim diplomatama i ugroženim civilima. On je takođe rekao da će Sjedinjene Države bez oklevanja zaštititi i braniti svoje građane.

Međutim, pojedini zakonodavci upozoravaju da bi Sjedinjene Države trebalo da odupru upućivanju ofanzivnih trupa natrag u Irak. Demokratska članica Predstavničkog doma Dona Edvards kaže da bi zakonodavci trebalo da vodi raspravu o bilo kakvom pozivu na vojnu eskalaciju kada se Kongres bude vratio sa odmora u septembru:

„Moramo to da prodiskutujemo. Mislim da je to važno. Ne verujem da predsednik može da nastavi da se poziva na svoja zakonska 'ovlašćenja u ratu', bez ikakvog mandata od strane Kongresa.“

Analitičari predviđaju da će predsednik Obama razmotriti opcije proširivanja američke vojne akcije u narednih nekoliko dana.

XS
SM
MD
LG