petak, 29. april 2016

Aktuelno

Islamski lideri u SAD osudjuju nasilje

Muslimanski lideri zajedno sa predstavnicima drugih religija osudili su napade na američke ambasade kao protivne učenju proroka Muhameda

Egipatski demonstranti ispred američke ambasade u KairuEgipatski demonstranti ispred američke ambasade u Kairu
x
Egipatski demonstranti ispred američke ambasade u Kairu
Egipatski demonstranti ispred američke ambasade u Kairu
Džerom Sokolovski
Nasilje u Bengaziju i Kairu je šokiralo Amerikance – uključujući američke muslimane. Grupa muslimanskih lidera u Americi pridružila se juče sveštenicima drugih religija u Nacionalnom pres klubu, ovde u Vašingtonu, kako bi osudili ubistvo američkog ambasadora Krisa Stivensa.
 
Imam Mohamed Madžid je predsednik Islamskog društva Severne Amerike sa sedištem u Indijani.
 
„Žalimo gubitak tog velikog zagovornika slobode“, rekao je Madžid.
 
Stivens je ubijen u američkom konzulatu u Bengaziju tokom protesta zbog objavljivanja filma na internetu, u kojem se ismeva prorok Mohamed. Madžid kaže da ga je to uvredilo.
 
„U redu je biti gnevan, u redu je biti uznemiren, jer volimo proroka. Međutim, treba da odgovorimo na prorokov način, a ne na način koji diktiraju drugi ljudi, koji nam kažu 'podstaknućemo vas da činite nasilje, kako bi ste još više iskrivili sliku o vašem proroku'“, rekao je on.
 
Film je takođe uvredio rabina Dejvida Saperstina, direktora Centra za versku akciju reforme judaizma, ovde u Vašingtonu.
 
„Namera je bila da se uvredi i potceni, izvrgne ruglu religija na način za koji im zdravi razum kaže da će izazvati nasilje i to na 11. septembar, godišnjicu napada na Njujork i Vašington. To je posebno odvratan čin, onih koji su umešani u taj film“, rekao je Saperstin.

Slični protesti su izbijali i ranije. Pre četiri godine u u Indoneziji, nasilje je izbilo u odgovor na film holandskog političara, koji je napao islamsku svetu knjigu Kuran.
 
Hari Tarin je direktor vašingtonske kancelarije Muslimanskog saveta za odnose sa javnošću, grupe aktivista, koja promoviše integraciju muslimana u američko društvo. On kaže da postoji mali, ali predani segment američkog društva koji nastoji da oskrnavi Islam.
 
„Oni ne nastoje da promovišu razumevanje, bolje odnose, demokratiju.  Oni demonizuju,  podstrekuju mržnju i pokušavaju da marginalizuju američke muslimanske zajednice i pokvare odnose Sjedinjenih Država i pretežno muslimanskih zemalja“, kaže Tarin.

Tarin dodaje da su demonstranti u Libiji i Egiptu na pobunu  podstaknuti pomenutim filmom, ali da greše, ako veruju da je Amerika anti-muslimanska zemlja.
 
„Poslednja poruka koju želim da pošaljem našoj braći u muslimanskom svetu jeste da su muslimani u Americi aktivna zajednica, koja u potpunosti uživa versku slobodu“, rekao je Tarin.
 
Pomenuti verski lideri ukazuju da nije u pitanju konflikt između Islama i Amerike, već između marginalnih grupa koje žele da podstaknu taj konflikt.
Ovaj forum je zatvoren
Razvrstavanje komentara
Komentari
     
od: Danko B.Marin iz: Martinci - R.Srbija
14.09.2012 21:17
Malopre sam čitao o slikama "Piss Christ" i "The Holy Virgin Mary" - šta su hrišćani trebali da urade,koga da ubiju?O slikama se mora dobro informisati,kreativno ući u procese stvaranja,krajnjih idejnih ... Naravno postoji i kič...Pomenuti film nisam gledao ali pored tolike idejne slobode odmah posegnuti za krvavim nasiljem - nema opravdanja.

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
28.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE