ponedeljak, 02. maj 2016

Aktuelno / Amerika

Odšteta za Abu Graib preko 5 miliona

Američka kompanija platila je preko pet miliona dolara za poravnanje u parnici koju su podneli bivši zatvorenici iz zatvora Abu Graib

Vojnici iračke armije ispred zatvora Abu Graib (arhivski snimak)Vojnici iračke armije ispred zatvora Abu Graib (arhivski snimak)
x
Vojnici iračke armije ispred zatvora Abu Graib (arhivski snimak)
Vojnici iračke armije ispred zatvora Abu Graib (arhivski snimak)
Glas Amerike
Jedna privatna američka firma koja je pružala usluge američkim oružanim snagama u hvatanju i ispitivanju zatvorenika tokom rata u Iraku platila je više od pet miliona dolara za poravnanje u parnici koju su podneli bivši zatvorenici iz zatvora Abu Graib i drugih objekata.

U sudskim dokumentima navedeno je da su 72 podnosioca tužbe tvrdili da su ih službenici kompanije "L3 Services" maltretirali i zlostavljali. Oni navode da su te metode obuhvatale premlaćivanje, prinudnu nagost, izloženost ekstremnim temperaturama i sprečavanje pritvorenika da spavaju tokom dužeg perioda.

Ta kompanija, koja se sada zove "Engility Corporation" tražila je da da se tužbe odbace, iznoseći argument da je njeno osoblje tada bilo deo „okupacionih snaga“ i da nije podložno građanskim parnicama.

Jedan federalni sud odbacio je taj zahtev 2010, dok je apelacioni sud prošle godine odbacio nastojanje kompanije "L3 Services" da se odluka o odbacivanju žalbe preinači. Podnosioci tužbe prihvatili su u oktobru da im kompanija plati ukupno 5 miliona i 280 hiljada dolara na ime poravnanja.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE