Linkovi

Novi zahtev Iranu da oslobodi Amerikance


Novinar Vašington posta Džejson Rezaijan
Novinar Vašington posta Džejson Rezaijan

U jeku postignutog nuklearnog sporazuma šest zapadnih sila i Irana, porodice četvorice američkih državljana zatvorenih i nestalih u Iranu i svi oni koji ih podržavaju, ponovo upućuju zahteve da se oni vrate kući.

Neki američki zakonodavci ističu da će glasati protiv nuklearnog dogovora, ukoliko četvorica Amerikanaca ne budu oslobođena. Međutim, zvaničnici s obe strane navode da bi Vašington i Teheran mogli da razgovaraju o bilateralnim pitanjima pošto nuklearni sporazum bude definitivno potvrđen.

Američki dnevnik Vašington post podneo je peticiju Ujedinjenim nacijama u kojoj se traži oslobađanje Džejsona Rezaijana, Postovog dopisnika, koji je već više od godinu dana u zatvoru u Teheranu.

“Svi aspekti ovog slučaja: njegovo hapšenje, suđenje, kao i uslovi koje trpi u zatvoru predstavljaju sramno kršenje ljudskih prava i u suprotnosti su sa osnovnom ljudskom pristojnošću”, saopštio je glavni urednik Vašington posta Martin Baron.

Rezaijan je jedan od trojice američkih državljana zatvorenih u Iranu, dok je četvrti nestao pre osam godina. Njihova sudbina uticaće na glasanje nekih zakonodavca o nuklearnom sporazumu.

“Iako smatram da je poptuno prihvatljivo ocenjivati sporazum prema onome što treba da postigne i tekstu u njemu, i konteksta, odnosno mehanizama koji su nam na raspolaganju u slučaju da se sporazum ne ispoštuje, za mnoge od nas, postoji jedan faktor koji nije potpuno odlučujući, ali koji svakako moramo da uzmemo u obzir, a to je ponašanje Irana u vezi sa drugim pitanjima”, naveo je demokratski kongresmen Den Kildi.

Obamina administracija jasno je stavila do znanja da sudbina četvorice Amerikanaca nije povezana sa nuklearnim sporazumom.

“Smatramo da američki državljani, koji su nepravedno zatvoreni, ne bi trebalo da se koriste kao predmet nagodbe”, rekao je portparol Bele kuće Džoš Ernest.

Američki državni sekretar Džon Keri kaže da je tražio povratak Amerikanaca na svakom sastanku sa iranskim pregovaračima, što je potvrdila i iranska strana.

“Ukoliko nuklearni sporazum bude i konačan, verovatno ćemo sa SAD ući u pregovore o drugim pojedinačnim temama - polazeći od odluka iranskog vrha”, rekao je zamenik ministra inostranih poslova Irana Abas Aragči.

Predsednik Barak Obama izjavio je da SAD neće posustati sve dok četvorica amerčkih državljana ne budu došla kući.

XS
SM
MD
LG