Linkovi

Pregovori sa Iranom bi mogli biti produženi


Članovi američke delegacije dolaze na pregovore sa Iranom, Beč, 28. juni, 2015.
Članovi američke delegacije dolaze na pregovore sa Iranom, Beč, 28. juni, 2015.

Delegacija na čelu sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem je održala razgovore na visokom nivou sa iranskom delegacijom na čijem je čelu ministar inostranih poslova Mohamed Džavad Zarif.

Keri se takodje sastaje sa predsetavnicima iz drugih zemalja koje čine grupu P5 plus jedan, odnosno iz pet stalnih članica Saveta bezbednosti i Nemačke.

Neki pregovarači su u proteklim danima izrazili spremnost da nastave rad i nekoliko dana posle 30. juna ukoliko je potrebno dodatno vreme da se obezbedi sporazum kojim bi se Iranu ublažile sankcije dok bi se svetskim silama pružila uveravanja da je Teheran ograničio sposobnosti da proizvede nuklearno naoružanje.

Iranski funkcioneri su danas saopštili da će se Zarif vratiti u Iran na 24 časovne konsultacije pred krajnji rok. Oni su dodali da bi razgovori mogli da se nastave i posle 30. juna.

Visoka predstavnica EU za inostranu politiku Federika Mogerini je rekla da pregovori imaju izvesnu fleksibilnost, kad je u pitanju vreme. U današnjem razgovoru sa novinarima u Beču, ona je rekla da bi pregovarači mogli da nastave razgovore ako je potrebno još nekoliko dana i ukazala da su ovi razgovori uvek bili teški, ali da pregovarači mogu da postignu sporazum ukoliko postoji "jaka politička volja".

Državni sekretar Džon Keri je istako da pregovarači tek treba da reše neka "veoma teška pitanja".

XS
SM
MD
LG