četvrtak, 05. maj 2016

Aktuelno / Amerika

Inauguracija predsednika i potpredsednika SAD

Obama je danas položio zakletvu na najviši položaj u Beloj kući držeći ruku na porodičnoj Bibliji svoje supruge, Mišel Obama

Predsednik Barak Obama polaže zakletvu na ceremoniji u Beloj kućiPredsednik Barak Obama polaže zakletvu na ceremoniji u Beloj kući
x
Predsednik Barak Obama polaže zakletvu na ceremoniji u Beloj kući
Predsednik Barak Obama polaže zakletvu na ceremoniji u Beloj kući
Glas Amerike
Posle pobede u iscrpljujućoj predsedničkoj trci, američki predsednik Barak Obama je zvanično položio zakletvu na privatnoj ceremoniji u Beloj kući. Obama je položio zakletvu na drugi predsednički mandat držeći ruku na porodičnoj Bibliji prve dame Mišel Obama.

Predsednik se pre toga pridružio potpredsedniku Džozefu Bajdenu, koji je jutros takođe položio zakletvu, na tradicionanom polaganju venca na Grob neznanog junaka na Nacionalnom groblju u Arlingtonu. Prema američkom Ustavu, predsednik je dužan da položi zakletvu 20. januara.

S obzirom da je danas nedelja, i predsednik i potpredsednik će sutra ponovo položiti zakletvu na tradicionalnoj javnoj ceremoniji ispred zgrade Kapitola na Nacionalnom molu. Očekuje se da će sutrašnja ceremonija biti manja od predsednikove prve inauguracije pre četiri godine, kada je na Molu bilo gotovo dva miliona ljudi koji su se okupili da vide polaganje zakletve prvog afroameričkog predsednika Sjedinjenih Država.

Ove godine, očekuje se da će inauguraciji prisustovati oko 800 hiljada ljudi. Na sutrašnjem javnom polaganju zakletve, biće korišćene dve istorijske Biblije – jedna je pripadala predsedniku iz 19. veka Abrahamu Linkolnu, a druga borcu za građanska prava Martinu Luteru Kingu, koji je ubijen 1968.

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
04.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE