Linkovi

Obama traži pomoć za rešenje imigracione krize


Deca imigranti spavaju na podu pritvornog centra u Teksasu
Deca imigranti spavaju na podu pritvornog centra u Teksasu

U pokušaju da reši humanitarnu krizu na granici, predsednik Barak Obama traži od Kongresa više od dvije milijarde dolara i najavljuje da će preduzeti mere u pogledu imigracione reforme

Sjedinjene Države suočavaju se sa humanitarnom krizom duž granice sa Meksikom koju je, od oktobra prošle godine, prešlo više od 52 hiljade djece bez pratnje roditelja.

Desetine muškaraca, žena i djece vraćaju se u Honduras, nakon masovnih deportacija ilegalnih imigranata u Sjedinjenim Državama. Samo ovog mjeseca, u tu zemlju se vratilo 1643 deportovane djece.

“Moja poruka roditeljima je da ne vode djecu na put, jer nisu zaslužila da prolaze kroz takve patnje. Žalim što sam poveo svoju djecu”, kaže jedan od deportovanih imigranata.

Na američku granicu sa Meksikom svakog dana pristižu stotine djece koja, često bez pratnje odraslih, bježe od siromaštva i nasilja u zemljama poput Hondurasa, Gvatemale i El Salvadora. Hiljade su trenutno smještene u prepunim pritvornim centrima, gdje spavaju na podovima. Zvaničnici u Dalasu, u Teksasu, su proteklog vikenda saopštili da će naći privremeni smještaj za dvije hiljade djece, što je jedna od najvećih humanitarnih akcija u tom gradu.

“Prebacićemo tu djecu iz pritvora i obezbijediti im odgovarajući smještaj”, najavio je okružni sudija Klej Dženkins.

Predsjednik Barak Obama traži od Kongresa više od dvije milijarde dolara i nova ovlašćenja za rešavanje, kako je ocijenio, ove vanredne humanitarne krize.

“Moramo da smjestimo tu djecu i pobrinemo se za njih dok nam aktuelni zakonski sistem ne dozvoli da ih vratimo nazad.”

Bijela kuća želi da izmijeni zakon usvojen za vrijeme Džordža Buša, ubrza deportaciju djece bez roditeljske pratnje, zaposli više imigracionih sudija i sagradi nove objekte kako bi na odgovarajući način mogla da se pobrine za maloljetnike koja ilegalno prelaze granicu.

Granična patrola je od oktobra prošle godine pritvorila više od 52 hiljade djece koja su ilegalno ušla u Sjedinjene Države, što je dovelo do haosa u američkom imigracionom sistemu. Očekuje se da će ta cifra nastaviti da raste, uprkos Obaminim administracije da roditelji u Centralnoj Americi ne puštaju djecu samu na često opasan put do američke granice.

”Ne šaljite djecu. Ukoliko uspiju da dođu do granice, biće vraćena. Što je još opasnije, neka od njih možda neće preživjeti put.”

Republikanci u Kongresu u međuvremenu optužuju vladu da pušta djecu da uđu u zemlju kako bi izvršila prisitak na zakonodavce da usvoje dugo odlaganu reformu imigracionog sistema.

Obama je u današnem obraćanju u Bijeloj kući najavio da će samostalno preduzeti mjere u pogledu imigracione reforme, nakon što mu je predsjedavajući Predstavničkog doma Džon Bejner saopštio da republikanci neće dozvolizi glasanje o imigracionom zakonu ove godine.

Obama je dodao da će njegovi savjetnici do kraja ljeta pripremiti preporuke u pogledu imigracije, koje će biti realizovane bez odlaganja. Predsjednik je takođe naložio graničnim službama da izdvoje resurse za jačanje bezbjednosti duž američke granice.

XS
SM
MD
LG