nedelja, 01. maj 2016

Aktuelno

Debata o oružju u Kongresu

Rasprava o kontroli oružja u SAD preselila se u Senat, gde je održan prvi pretres o tom pitanju nakon masakra u osnovnoj školi u Konektikatu

Bivša članica Predstavničkog doma Gejbrijel Gifords i suprug Mark Keli svedoče u SenatuBivša članica Predstavničkog doma Gejbrijel Gifords i suprug Mark Keli svedoče u Senatu
x
Bivša članica Predstavničkog doma Gejbrijel Gifords i suprug Mark Keli svedoče u Senatu
Bivša članica Predstavničkog doma Gejbrijel Gifords i suprug Mark Keli svedoče u Senatu
Glas Amerike
U Senatu je danas održan pretres o mjerama za suzbijanje oružanog nasilja na kojem su, između ostalih, svjedočili bivša članica Predstavničkog doma Gejbrijel Gifords, koja je teško povrijeđeno u pucnjavi u Arizoni 2011, te predsjednik uticajnog Nacionalnog udruženja vlasnika oružja, Vejn Lapjer. Članovi senatskog Odbora za pravosuđe su tom prilikom mogli da čuju stavove obje strane u žestokoj debati o kontroli nošenja oružja.

Nenajavljeno svjedočenje bivše članice Predstavničkog doma Gebi Gifords bilo je kratko, ali sa veoma snažnom i emotivnom porukom.

Ovo je važna rasprava za našu djecu, naše zajednice, za demokrate i republikance. Teško govorim, ali moram da kažem nešto važno. Nasilje je veliki problem. Previše djece gine. Previše djece. Moramo nešto da uradimo. Biće teško, ali sada je pravo vrijeme. Morate da preduzmete akciju. Budite odvažni, hrabri. Amerikanci računaju na vas”.

Debatu o zakonoma o oružju i tradiciji nošenja oružja u Sjedinjenim Državama ponovo je podstakla prošlomjesečna tragična smrt  20 učenika u školi u Konektikatu. I u Senatu je danas počela, kako se očekuje, duga stranačka bitka u pogledu usvajanja odogovarajućeg zakonodavnog okvira. Međutim, prema mišljenju predsjednika Nacionalnog udruženja vlasnika oružja Vejna Lapjera, novi zakoni o oružju - ne nude rešenje.

“Predlaganje dodatnih zakona o oružju, dok ne uspijevamo da sprovodemo hiljade koje već imamo, nije ozibljno rešenje za smanjenje kriminala. Vlasnici oružja koji poštuju zakone neće prihvatiti krivicu za djela nasilnih ili poremećenih kriminalaca. Takođe, ne vjerujemo da bi vlada trebalo da nam diktira šta možemo da zakonski posjedujemo i koristimo da bi zaštitili naše porodice”.

O mjerama za suzbijanje oružanog nasilja, predsjednik Barak Obama je početkom nedelje razgovarao sa šefovima policija u zajednicama koje su postale sinonim za oružane incidente, Aurori, Ouk Kriku i Njutaunu.

"Ukoliko nadležni za sprovođenje zakona, koji se svakodnevno suočavaju sa ovim problemom, mogu da postignu neki osnovni konsenzus o potezima koje treba da preduzmemo, Kongres će obratiti pažnju i bićemo u mogućnosti da postignemo napredak”.

Kontrola nošenja oružja jedan je od glavnih prioriteta predsjednika Obame, koji traži od Kongresa da usvoji zakone koji će zahtijevati univerzalne provjere prilikom kupovine oružja, ograničiti broj metaka u šaržeru, te obnoviti zabranu automatskog oružja.

“Jedini način da uradimo sve što je potrebno je kroz saradnju sa Kongresom”.

To međutim neće biti lako. Da bi progurao svoj plan, Obama treba da pridobije podršku ne samo republikanaca, već i uticajnih demokratskih senatora koji predstavljaju države sa dugom tradicijom posjedovanja oružja. I dok su obje stranke saglasne da je potrebno nešto uraditi, postizanje dvostranačkog konsenzusa će biti veliki izazov.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE