nedelja, 01. maj 2016

Aktuelno

"Fiskalna provalija" neminovna?

Predsednik Obama vratio se ranije u Vašington da bi ponovo pokrenuo pregovore, dok lideri u Senatu upozoravaju da se SAD kreću ka fiskalnoj provaliji

Predsednik Barak Obama po povratku sa HavajaPredsednik Barak Obama po povratku sa Havaja
x
Predsednik Barak Obama po povratku sa Havaja
Predsednik Barak Obama po povratku sa Havaja
Glas Amerike
Sjedinjene Države se, po svemu sudeći, kreću ka takozvanoj fiskalnoj provaliji odnosno automatskom povećanju poreza i smanjenju budžetskih izadataka od prvog januara, saopštio je danas lider demokratske većine u Senatu Heri Rid. Demokrate i republikanci još nisu postigli dogovor kojim bi se spriječila fiskalna kriza, zbog čega se danas u Vašington vratio i predsjednik Barak Obama.

Ubrzo posle početka zasedanja Senata, lider većine Heri Rid otvoreno je govorio o izgledima Sjedinjenih Država da skliznu u fiskalnu provaliju.

“Ukoliko skliznemo u provaliju i, po svemu sudeći, krećemo se u tom smeru, gospodine predsedavajući, četiri dana pre 1. januara Predstavnički dom nije ovde. Ne mogu da zamislim njihovu savest. Oni su van grada, negde po zemlji, dok mi ovde pokušavamo nešto da uradimo”.

Rid je je optužio predsedavajućeg Predstavničkog doma Džona Bejnera da mu je važnija funkcija od postizanja dogovora za izbegavanje fiskalne katastrofe.

“Mislim da američki narod ne shvata da Predstavnički dom u stvari funkcioniše bez Predstavničkog doma. Funkcioniše pod diktaturom predsjedavajućeg koji ne dozovoljava velikoj većini zakonodavaca da dobiju što žele”.

Republikanski lideri međutim navode da su već usvojili zakonodavni okvir za izbegavanje provalije i da će dopuniti ili glasati o bilo kojem planu koji usvoji Senat. “Senat međutim mora da prvi preduzme akciju”, poručili su lideri u Predstavničkom domu koji bi danas, u telefonskom razgovoru, trebalo da saopšte zakonodavcima da treba da se vrate u prestonicu u roku od 48 sati.

U Vašington se u međuvremenu, sa odmora na Havajima, vratio i predsednik Obama kako bi pokušao da pokrene zastale pregovori. Uprkos njegovim odvojenim telefonskim razgovorima sa kongresnim liderima, stavovi demokrata i republikanaca su i dalje oštro suprostavljeni.

“Svedoci smo situacije u kojoj će  zbog političkih podela u zemlji i ovde u Vašingtonu, biti teško prevazići te razlike”, poručio je predsjedavajući Predstavničkog doma uoči praznika.

Ukoliko se ne postigne sporazum, za samo pet dana stupiće na snagu automatsko povećanje poreza i smanjenje vladinih izdataka koji prete da ugroze krhki ekonomski oporavak. Situaciju dodatno komplikuje saopštenje Sekretarijata za finansije da je vlada na putu da istog dana dostigne granicu zaduživanja.
.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE