Linkovi

SAD: Fiskalna provalija se približava


Predsednik Predstavničkog doma Džon Bejner
Predsednik Predstavničkog doma Džon Bejner

Džon Bejner, po prvi put nagovestio pristanak na povećanje poreza bogatim domaćinstvima koja zaradjuju preko milion dolara godišnje

Predsednik Barak Obama i njegovi politički protivnici u Kongresu nešto su bliži postizanju kompromisa oko spornih finansijskih pitanja pre kraja godine.
Sporazum verovatno neće biti postignut danas, ali funkcioneri navode da je predsedavajući Predstavničkog doma, koji kontrolišu republikanci, Džon Bejner, po prvi put nagovestio pristanak na povećanje poreza bogatim domaćinstvima koja zaradjuju preko milion dolara godišnje, kao i podizanje granice do koje zemlja može da se zadužuje.

Predsednik Obama, demokrata, koji je prošlog meseca izabran za još jedan mandat u Beloj kući, vodio je kampanju za podizanje poreza domaćinstvima koja zaradjuju preko 250 hiljada dolara godišnje. Najnovija Bejnerova ponuda nagoveštava da bi dve strane mogle da postignu sporazum.

Prihodi građana odnosno domaćinstava u Sjedinjenim Državama izražavaju se u bruto iznosu.

Obama i Bejner nastoje da spreče takozvanu „fiskalnu provaliju“, koja predvidja obavezno smanjivanje državnih troškova za 500 milijardi dolara i obavezno povećanje poreza, što bi od 1. januara kada stupa na snagu, pogodilo gotovo sve Amerikance, ukoliko dve strane ne postignu sporazum. Analitičari navode da bi bez kompromisa, udarac zbog smanjenja troškova i povećanja poreza mogao da izazove drugu recesiju u Sjedinjenim Državama u poslednje tri godine.

Sjedinjene Države će u februaru verovatno dostići limit za zaduživanje od 16,4 biliona dolara posle čega bi država ostala bez sredstava za isplatu tekućih troškova. Obama želi da poveća limit tog zaduživanja u okviru sporazuma koji bi morao da se postigne do karaja godine. Međutim, Bejner je ponudio povećanje limita zaduživanja tek toliko da se nova debata o tom pitanju odloži za godinu dana.

Uprkos mogućnosti napretka u pregovorima, dve strane su i dalje podeljenih gledišta prema obimu povećanja poreza i smanjenja troškova na koje bi Bela kuća mogla da pristane.

Predsednik Obama želi da povećavanjem poreza tokom naredne decenije prikupi 1,4 biliona dolara, dok Bejner nudi jedan bilion. Republikanski protivnici predsednika Obame zalažu se za oštro smanjenje popularnih vladinih zdravstvenih programa za starije i siromašnije gradjane, kao i smanjenje penzija starijim Amerikancima.
XS
SM
MD
LG