Linkovi

Obama kritikuje republikanski plan


Predsednik Barak Obama sa guvernerima više saveznih država u Beloj kući
Predsednik Barak Obama sa guvernerima više saveznih država u Beloj kući

Predsednik Obama izjavio da plan za koji se zalaže republikanski predsednik Predstavničkog doma ne donosi dovoljno novca za smanjenje duga.

Predsednik Barak Obama je rekao da je republikanski plan za izbegavanje fiskalne krize 1. januara „i dalje neuravnotežen“, jer ne predviđa povećanje poreza najbogatijim domaćinstvima.

Predsednik je za Blumbergovu televiziju danas izjavio da plan za koji se zalaže republikanski predsednik Predstavničkog doma, Džon Bejner, ne donosi dovoljno novca za smanjenje sve većeg državnog duga. Obama je ponovo zatražio ukidanje poreskih olakšica za parove koji zarađuju više od 250 hiljada dolara godišnje i produženje važenja tih olakšica za sve koji zarađuju manje.

Bejner i republikanci traže produženje poreskih olakšica za sve - uključujući i najbogatijih 2 odsto. Sjedinjene Države su suočene sa - kako se to u Vašingtonu naziva - „fiskalnom provalijom“, odnosno obaveznim smanjenjem troškova i povećanjem poreza u iznosu od 600 milijardi dolara, koji će pogoditi sve američke radnike ako stupe na snagu 1. januara.

Šest guvernera - po tri demokratska i republikanska - danas su se u Beloj kući sastali sa predsednikom Obamom, a potom su planirali da se sastanu i sa članovima Predstavničkog doma. U Sjedinjenim Državama, pojedinačne države dobijaju znatnu pomoć od savezne vlade, tako da su se guverneri raspitivali kako će zastoj u Vašingtonu uticati na finansiranje njihovih država.
XS
SM
MD
LG