Linkovi

Počeli razgovori o „fiskalnoj provaliji“


Predsednik Obama na razgovorima sa kongresnim liderima u Beloj kući, 16. novembar 2012.
Predsednik Obama na razgovorima sa kongresnim liderima u Beloj kući, 16. novembar 2012.

Predsednik Obama i vodeći članovi Kongresa počeli su danas prve razgovore u cilju rešavanja ključnih finansijskih pitanja pre kraja godine.

Obama je pozvao zakonodavce u Belu kuću radi razgovora o tome kako bi vlada mogla da izbegne takozvanu „fiskalnu provaliju“, odnosno stupanje na snagu zakona prema kome bi 1. januara budžet za odbranu i različite domaće programe automatski bio smanjen za 600 milijardi dolara. Istovremeno trebalo bi da stupe na snagu i veći porezi na prihode za sve zaposlene u Americi.

Obama i njegovi protivnici u Kongresu iz redova republikanske stranke dogovorili su se prošle godine da kraj 2012. bude rok za rešavanje teških pitanja u vezi sa porezima i državnim troškovima. Ni Bela kuća ni Kongres ne žele da smanjenja budžeta i povećanja poreza stupe na snagu ali su se svi dosadašnji pokušaji da se postigne kompromis završili neuspehom.

Nije bilo očekivanja da će današnji sastanak dati neke konkretne rezultate ali su zakonodavci izrazili optimizam rekavši da su razgovori bili dobar početak intenzivnih pregovora koji će se nastaviti narednih nedelja.

Posle razgovora kongresni lideri su obećali da će se truditi da nadju zajednički jezik koji bi im omogućio da izbegnu fiskalnu provaliju. Lider republikanaca u Kongresu, predsednik Prestavničkog doma Džon Bejner izjavio da je sastanak bvio veoma konstruktivan:

„Mislim da je stanovište koje sam izneo danas u skladu sa predsednikovim apelom za pravedan i izbalansirani pristup. Kako bismo pokazali našu ozbiljnost stavili smo na sto i pitanja buđžetskih prihoda ukoliko oni budu praćeni odgovarajućim smanjenjem izdataka.“

Lider demokrata u Predstavničkom domu Nensi Pelosi rekla je da njena stranka shvata svoju odgovornost:

„Shvatamo da se radi o smanjenju budžetskih izdataka, kao i o porezima, da se radi o ekonomskom rastu, kao i o budućnosti.“

Lider demoratske većine u Senatu Heri Rid rekao je da su današnji razgovori bili osnova za postizanje sporazuma tokom narednih nedelja, dok je lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel ponovio da republikanci imaju dilemu ne zbog toga što su porezi nedovoljni nego zato što su vladini izdaci suviše veliki.

Predsednik Obama insistira da se porezi za 2 odsto najbogatijih Amerikanaca moraju podići dok republikanski sugerišu da se ne podižu poreske stope već da se smanje poreske olakšice za najbogatije. Učesnici pregovora moraće da se suoče i sa pitanjem kako da izbegnu automatsko smanjenje domaćih i vojnih izdataka u januaru ukoliko ne uspeju da postignu kompromis.
XS
SM
MD
LG