Linkovi

Nagoveštaji oporavka američke ekonomije


Predsednik Barak Obama govori o ekonomiji u prestonici Vašingtonu
Predsednik Barak Obama govori o ekonomiji u prestonici Vašingtonu

Pad stope nezaposlenosti u SAD, na najniži nivo u proteklih pet i po godina, još jedan je znak da bi oporavak američke ekonomije najzad mogao da krene bržim tempom.

Američka ekonomija zabeležila je prošlog meseca značajan porast zaposlenosti – dodato je 288 hiljada radnih mesta. Taj broj koji je nadmašio očekivanja spustio je nezaposlenost na najniži nivo u proteklih 5 i po godina i doveo do novog rekorda na njujorškoj berzi.

Dobra vest za one koji traže posao – više ljudi se vratilo na tržište rada, a nezaposlenost ja pala sa 6,3 na 6,1 odsto. To je najniži nivo od septembra 2008. što je još jedan znak da bi oporavak američke ekonomije najzad mogao da krene bržim tempom. Mark Hamrik sa finansijskog sajta „Bankrate.com“ govorio je za Glas Amerieke putem Skajpa.

„Ovo je peti mesec za redom u kojem je dodato preko 200 hiljada radnih mesta. Poslednji put kada smo imali takav period bio je kasnih 1990-ih, za vreme tehnološkog buma, što je zaista bilo vreme kada je američka ekonomija radila punom parom.“

Zapošljavanje je bilo dinamično u svim sektorima, najviše u sektoru profesionalnih usluga, trgovini i zdravstvenoj zaštiti. Predsednik Obama ocenio je da je to još jedan znak da se najveća ekonomija na svetu oporavlja.

„Ekonomija uzima zamah, postižemo napredak. U poslednja 52 meseca ekonomija je stvorila skoro 10 miliona radnih mesta.“

Volstrit je pozdravio ove podatke, bolje od očekivanih. Glavni berzanski indeks Dau Džons oborio je novi rekord prešavšvi prvi put 17 hiljada poena. Medjtuim, analitičari upozoravaju protiv preteranog optimizma investitora. Pošto su svi vodeći indeksi oborili nove rekorde, analitičar Mark Hamrik kaže da je moguće da sledi korekcija, odnosno njihov pad.

„To bi moglo da se desi u svakom trenutku. Ne kažem da će se desiti u neposrednoj budućnosti, ali bi bilo normalno da dodje do pada od oko 5 do 10 odsto imajući u vidu obim porasta.“

Uprkos smanjenju nezaposlenosti, oko 9 i po miliona Amerikanaca je i dalje bez posla, dok se povećava broj onih koji rade samo delimično radno vreme. Medjutim, smanjio se i broj Amerkinaca koji traže posao duže od pola godine.

XS
SM
MD
LG