sreda, 04. maj 2016

Aktuelno

Usporavanje američke ekonomije

Američka ekonomija se neznatno usporila u poslednja tri meseca 2012, delimično usled smanjenja troškova vlade, usporenja izvoza i smanjenja zaliha.

x
Glas Amerike
U današnjem izveštaju Sekretarijata za trgovinu, navodi se da se ekonomija u četvrtom tromesečju smanjila po godišnjoj stopi od 0,1 odsto. To je najlošiji rezultat od 2009, u vreme recesije.

Pad je veoma oštar u poređenju sa stopom godišnjeg rasta od preko tri odsto u prethodnom tromesečju. Izveštaj je objavljen u vreme kada se američki potrošači bore sa većim porezom, a Vašington razmatra dodatno smanjenje troškova. Izvoz pogađa recesija u Evropi, zbog koje je smanjena potražnja robe proizvedene u Sjedinjenim Državama.

Rast je takođe pogodilo smanjenje zaliha, jer su menadžeri strahovali da neće biti u stanju da prodaju svu nabavljenu robu. Ekspert za ekonomiju iz firme „Bankrate.com“, Greg Mekbrajd, kaže da će firme verovatno biti suočene sa manjom političkom neizvesnošću u januaru, februaru i martu i da će ekonomija nastaviti usporeni rast.

U izveštaju se navodi da je ukupna stopa rasta u 2012. bila 2,2 odsto, što je malo poboljšanje u odnosu na prethodnu godinu.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
03.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE