nedelja, 07. februar 2016

Aktuelno / Amerika

Usporeni rast američke ekonomije

Američka ekonomija rasla je po nižoj stopi u drugom kvartalu ove godine pošto su građani SAD smanjili potrošnju.

U današnjem izveštaju Sekretarijata za ekonomiju navodi se da se najveće svetska privreda tokom aprila, maja i juna povećavala po godišnjoj stopi od 1,5 odsto, što je manje nego u prvom tromesečju ove godine i premalo da bi se umanjila visoka stopa nezaposlenosti u zemlji.

Bela kuća je saopštila da spori rast nije zadovoljavajući i da je zbog toga pristutna "velika doza neizvesnosti" u vezi sa ekonomijom. Portparol Bele kuće Džej Karni takođe je pozvao Kongres sa usvoji nekoliko predloga koji bi mogli da ubrzaju napredak ekonomije. Budući ekonomski rast mogao bi da bude usporen usled finansijske krize u Evropi, zbog koje je potražnja za američkom robom smanjena.

Ekonomisti su zabrinuti i da bi političke razmirice u Vašingtonu, s obzirom da je ovo izborna godina, mogle da naškode poverenju investitora i potprošača i veoma lako dovedu do drastičnih smanjenja u budžetu, koja bi dodatno smanjila potražnju u ekonomiji. Sledeće nedelje, vodeći zvaničnici američke Centralne banke obaviće uobičajenu analizu ekonomskih podataka i možda razmotriti dodatna nastojanja u cilju pojačanja ekonomskog rasta.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
05.02.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE