subota, 30. april 2016

Aktuelno / Ekonomija i finansije

SAD: Usvojene nove stimulativne mere

Američka centralna banka danas je usvojila nove stimulativne mere u nastojanju da podstakne rast američke privrede.

Predsednik američkih Federalnih rezervi Ben BernankiPredsednik američkih Federalnih rezervi Ben Bernanki
x
Predsednik američkih Federalnih rezervi Ben Bernanki
Predsednik američkih Federalnih rezervi Ben Bernanki
Glas Amerike
Federalne rezerve su saopštile da će otkupiti hartije od vrednosti zasnovane na hipotekarnim zajmovima u iznosu od 40 milijardi dolara, kako bi podstakle ekonomski rast i otvaranje novih radnih mesta.

Centralna banka je takođe navela da će do kraja godine  nastaviti da reinvestira prihode koje dobija iz drugih izvora. Federalne rezerve nisu odredile limit na dodatnu kupovinu hartija od vrednosti. U njihovom saopštenju navedeno je da će "ukoliko ne dođe do značajnog poboljšanja na tržištu rada, ta agencija otkupiti dodatne količine hartija od vrednosti zasnovanih na hipotekarnim zajmovima, kao i druge vrste hartija od vrednosti" i da će upotrebiti druge instrumente u cilju stimulisanja američke ekonomije.

Takođe je saopšteno da je rok za zadržavanje osnovne kamatne stope na nivou blizu nule pomeren od kraja 2014. do sredine 2015. godine.   

Centralna banka je politički neutralna, ali bi eventualne promene njene politike u periodu završne faze predsedničke izborne kampanje, u kojoj je stanje ekonomije ključno pitanje, mogle da imaju značajan uticaj.

Republikanski predsednički kandidat, Mit Romni, izjavio je da predsednik Barak Obama nije uspeo da efikasno nagdleda američku ekonomiju i da on NE bi ponovo imenovao Bernankija za predsednika Federalnih rezervi po isteku njegovog sadašnjeg mandata 2014. Predsednik Obama je, pak, ukazao na 30-mesečni rast u pogledu otvaranja novih radnih mesta u SAD, rekavši da bi Romni vratio politiku koja je dovela do najgore ekonomske krize još od velike depresije 1930-ih godina.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE