Linkovi

Zaraženi novinar na lečenju u SAD


Direktor Centara za kontrolu i sprečavanje bolesti Tom Friden
Direktor Centara za kontrolu i sprečavanje bolesti Tom Friden

Peti Amerikanac, koji se zarazio virusom ebole u zapadnoj Africi, doputovao u Sjedinjene Države na lečenje; U Španiji prvi slučaj ebole

U međuvremenu, prvi pacijent kojem je dijagnoza postavljena na američkom tlu i dalje bori za život u bolnici u Teksasu.

Privatni avion u kojem se nalazio tridesettrogodišnji fotoreporter Ašoka Mukpo, koji se zarazio ebolom tokom snimanja u Liberiji, sletio je danas na aerodrom u gradu Omahi, u saveznoj državi Nebraski.

Mukpo je zatim prebačen u specijalno odeljenje u Medicinskom centru Nebraske u kojem je nedavno liječen još jedan pacijent zaražen smrtonosnim virusom. Bolnički zvaničnici saopštili su da Mukpo ima temperaturu i mučninu, te da se njegovi simptomi nisu značajno mijenjali poslednja 24 sata.

U međuvremenu, Liberijac Tomas Erik Dankan, prva osoba kojoj je uspostavljena dijagnoza u Sjedinjenim Državama, i dalje je u kritičnom stanju u bolnici u Dalasu. Dankanova porodica saopštila je da se on nalazi u besvjesnom stanju, da je na aparatima za disanje i dijalizi, nakon otkazivanja bubrega.

Zvaničnici pomno prate zdravstveno stanje 10 osoba kod kojih, zbog direktnog kontakta sa Dankanom, postoji najveći rizik od zaraze ebolom. Za sada, niko od njih nije pokazao simptome te bolesti. Nadzire se još 38 ljudi koji su možda došli u kontakt sa oboljelim Liberijcem. Zdravstveni zvaničnici i Bijela kuća uvjereni su međutim da se ebola neće proširiti u Sjedinjenim Državama.

“I dalje sam uvjeren da neće biti epidemije u Sjedinjenim Državama. Spriječićemo njeno izbijanje. U bolnicama i javnim zdravstvenim ustanovama postoje odeljenja za kontrolu zaraze, u kojima se prate i izoluju pacijenti, ukolliko imaju simptome bolesti”, saopštio je direktor Centara za kontrolu i prevenciju bolesti Tom Friden.

Friden je poručio da je ključno da se ebola suzbije u zapadnoj Africi.

“Što duže bude epidemija trajala u tri zemlje u zapadnoj Africi, veća je mogućnost da će ostale države na tom kontinentu imati isti problem. Moramo da shvatimo da dok god se epidemija ne suzbije u Africi, postojaće određeni rizik u Sjedinjenim Državama.”

Sjedinjene Države su već poslale vojno i civilno osoblje u zapadnu Afriku kako bi pomogle u borbi protiv virusa, od kojeg je proteklih mjeseci preminulo više od tri hiljade ljudi. U međuvremenu, pojedini afrički imigranti u Americi strahuju da će ih društvo odbaciti, ukoliko dođe do rasprostranjene panike zbog ebole.

“Ako vam je boja kože crna i ako dolazite iz Afrike, ne znači i da imate ebolu”, kaže imigrant iz Nigerije Stiv Oriabure.

U međuvremenu, medicinska sestra u Španiji koja je liječila pacijenta oboljelog od ebole, po svemu sudeći, zarazila se tim virusom. Ukoliko bude potvrđen rezultat početnog testa, to će biti prvi slučaj te bolesti u Španiji.

XS
SM
MD
LG