nedelja, 14. februar 2016

Aktuelno / Amerika

Smanjena prognoza prinosa kukuruza

Američka vlada je smanjila prognozu prinosa kukuruza i soje zbog velike suše koja je pogodila američke farme u centralnom delu zemlje.

Glas Amerike
Sjedinjene Države su smanjile prognozu prinosa kukuruza i soje zbog velike suše koja je pogodila američke farme u centralnom delu zemlje. Američki kukuruz i soja koriste se u nizu prehrambenih i industrijskih proizvoda i izvoze širom sveta.

Vlada je predvidela da će ukupna proizvodnja kukuruza ove godine iznositi 10, 8 milijardi bušela, što je 17 odsto manje nego što je prognozirano pre mesec dana, a 13% manje u odnosu na prošlu godinu. SAD očekuju da bi rod kukuruza po hektaru mogao da bude najniži u poslednjih 17 godina. U medjuvremenu, vlada je saopštila da će rod soje takodje biti manji nego što je prognozirano prošlog meseca, a 12 odsto niži u odnosu na prošlu godinu.

Američki propisi nalažu da se deo žetve kukuruza iskoristi za proizvodnju bio-goriva. Medjutim, šef Organizacije UN za hranu i poljoprivredu, Žoze Grasiano da Silva pozvao je na “hitnu, privremenu suspenziju” tog pravila. On je rekao da bi u tom slučaju veći deo američkog roda kukuruza mogao da se upotrebi za ishranu ljudi ili životinja.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
12.02.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE