utorak, 03. maj 2016

Aktuelno

Rekordne suše zbog globalnog zagrevanja?

Veza globalnog zagrevanja i specifičnih vremenskih prilika poput suša, koje sagorevaju zemljište u Teksasu, tema je nove studije

Isušene stabljike kukuruza na farmi u IndijaniIsušene stabljike kukuruza na farmi u Indijani
x
Isušene stabljike kukuruza na farmi u Indijani
Isušene stabljike kukuruza na farmi u Indijani
Rozean Skribl
Teška suša – jedna od najgorih u istoriji - i dalje pogađa velike delove Sjedinjenih Država, a najteže pogođen je američki jug. Klimatolozi kažu da prvi put imaju dokaze da ova rekordna suša i druge vrste ekstremnih vremenskih prilika, mogu a budu povezani sa globalnim zagrevanjem.

Suša u Teksasu traje od januara 2011. Ta savezna država je pogođena vremenskom pojavom poznatom kao „La Ninja“, koja periodično rashlađuje Tihi okean i donosi toplije, suvlje vremenske uslove južnim američkim državama. Međutim, Džejms Bredberi, klimatolog u Institutu za svetske resurse, organizaciji za proučavanje globalne životne sredine, veruje da bi klimatske promene mogle da pogoršaju situaciju.

Smatram da je velika verovatnoća da su sadašnje temperature i vrućine u skladu sa toplijim prilikama u svetu koje pojačavaju suše.“

Veza globalnog zagrevanja i specifičnih vremenskih prilika poput suša koje sagorevaju zemljište u Teksasu, tema je nove studije čiji su ko-autori Piter Stot, šef Odeljenja za praćenje klimatskih prilika u Centru „Met Ofis Hedli“, institucije koji savetuje Britansku vladu. On je putem skajpa dao izjavu za Glas Amerike.

Pronašli smo jasne dokaze ljudskog uticaja na talas vrućina u Teksasu i na temperature u Britaniji tokom 2011.“

Prema toj studiji, suša u Teksasu 2011, bila je dvadeset puta verovatnija nego 1960-tih godina, zbog ispuštanja štetnih gasova u atmosferu koji menjaju klimu. Toplotni talas prošlog novembra u Engleskoj, bio je 62 puta verovatiji zbog tih promena koje izaziva čovek. Skot kaže da sve ekstremne vremenske prilike ne mogu direktno da se pripušu klimatskim promenama, ali da su verovatnije u toplijem svetu.

Zapazili smo to sa ‘La Ninjom’ u Teksasu, ali izvan svega toga postoje dodatni klimatski faktori koji su protekle godine zaista doveli do rasta osetljivosti na ekstremno vreme.“

Suša nastavlja da pogađa i druge delove Sjedinjenih Država, izazivajući šumske požare i nanoseći štetu usevima u trećini saveznih država. Američki naučnici predviđaju da bi ti uslovi narednih meseci mogli čak i da se pogoršaju.  Stot kaže da su novi podaci poslednje upozorenje da uticaj globalnog zagrevanja može da se smanji ukoliko se odmah reaguje na ispuštanje ugljendioksida iz automobila, fabrika i zgrada.

Nadamo se da su ljudi u stanju da shvate posledice budućih klimatskih promena i povežu ih sa onim što se sada događa.“

Stot dodaje da se nada da je ova studija prva u seriji godišnjih izveštaja u kojima će se istraživati veza globalnog zagrevanja i određenih ekstremnih vremenskih pojava.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
02.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE