nedelja, 01. maj 2016

Aktuelno

Saudijska Arabija-baza za "dronove"

Kandidat predsednika Obame za direktora CIA, Džon Brenan, imao je ključnu ulogu u pregovorima sa zvaničnicima u Rijadu o smeštanju baze u Saudijskoj Arabiji

Kandidat za direktora CIA Džon BrenanKandidat za direktora CIA Džon Brenan
x
Kandidat za direktora CIA Džon Brenan
Kandidat za direktora CIA Džon Brenan
Glas Amerike
Čovek koga je predsednik Barak Obama izabrao da vodi Centralnu obaveštajnu agenciju doprineo je da se u centar pažnje diskusije o kontraterorizmu bude upotreba bespilotnih letelica za napade na terorističke cilje.

Džon Brenan, koga je Obama nominovao za naslednika Dejvida Petreusa na položaju direktora CIA-e i koji snažno podržava napade bespilotnim letelicama, sutra će odgovarati na pitanja senatora na pretresu o potvrdi svoje nominacije, zbog koje se sve više govori i o nekada strogo poverljivoj bezi takozvanih "dronova" u Saudijskoj Arabiji, gde je Brenan služio kao rukovodilac.

Brenan je imao ključnu ulogu u pregovorima sa zvaničnicima u Rijadu, kako bi se ta baza smestila upravo u Saudijskoj Arabiji, odakle su bespilotne letelice vršile napade na teroriste al-Kaide u susednom Jemenu.

Kritičari, od kojih je jedan od najglasnijih Pakistan, tvrde da su ti napadi nemoralni i da često dovode do smrti civila. Brenan je upotrebu dronova branio kao legalno, etičko i izuzetno efikasno oružje, dok je predsednik Obama izjavio da je Brenanov kontrateroristički rad otežao planove al-Kaide da ponovo napade SAD.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE