Linkovi

Saudijska Arabija-baza za "dronove"


Kandidat za direktora CIA Džon Brenan
Kandidat za direktora CIA Džon Brenan

Kandidat predsednika Obame za direktora CIA, Džon Brenan, imao je ključnu ulogu u pregovorima sa zvaničnicima u Rijadu o smeštanju baze u Saudijskoj Arabiji

Čovek koga je predsednik Barak Obama izabrao da vodi Centralnu obaveštajnu agenciju doprineo je da se u centar pažnje diskusije o kontraterorizmu bude upotreba bespilotnih letelica za napade na terorističke cilje.

Džon Brenan, koga je Obama nominovao za naslednika Dejvida Petreusa na položaju direktora CIA-e i koji snažno podržava napade bespilotnim letelicama, sutra će odgovarati na pitanja senatora na pretresu o potvrdi svoje nominacije, zbog koje se sve više govori i o nekada strogo poverljivoj bezi takozvanih "dronova" u Saudijskoj Arabiji, gde je Brenan služio kao rukovodilac.

Brenan je imao ključnu ulogu u pregovorima sa zvaničnicima u Rijadu, kako bi se ta baza smestila upravo u Saudijskoj Arabiji, odakle su bespilotne letelice vršile napade na teroriste al-Kaide u susednom Jemenu.

Kritičari, od kojih je jedan od najglasnijih Pakistan, tvrde da su ti napadi nemoralni i da često dovode do smrti civila. Brenan je upotrebu dronova branio kao legalno, etičko i izuzetno efikasno oružje, dok je predsednik Obama izjavio da je Brenanov kontrateroristički rad otežao planove al-Kaide da ponovo napade SAD.
XS
SM
MD
LG