četvrtak, 17. april 2014

Aktuelno

Saudijska Arabija-baza za "dronove"

Kandidat predsednika Obame za direktora CIA, Džon Brenan, imao je ključnu ulogu u pregovorima sa zvaničnicima u Rijadu o smeštanju baze u Saudijskoj Arabiji

Kandidat za direktora CIA Džon BrenanKandidat za direktora CIA Džon Brenan
x
Kandidat za direktora CIA Džon Brenan
Kandidat za direktora CIA Džon Brenan
Veličina slova - +
Glas Amerike
Čovek koga je predsednik Barak Obama izabrao da vodi Centralnu obaveštajnu agenciju doprineo je da se u centar pažnje diskusije o kontraterorizmu bude upotreba bespilotnih letelica za napade na terorističke cilje.

Džon Brenan, koga je Obama nominovao za naslednika Dejvida Petreusa na položaju direktora CIA-e i koji snažno podržava napade bespilotnim letelicama, sutra će odgovarati na pitanja senatora na pretresu o potvrdi svoje nominacije, zbog koje se sve više govori i o nekada strogo poverljivoj bezi takozvanih "dronova" u Saudijskoj Arabiji, gde je Brenan služio kao rukovodilac.

Brenan je imao ključnu ulogu u pregovorima sa zvaničnicima u Rijadu, kako bi se ta baza smestila upravo u Saudijskoj Arabiji, odakle su bespilotne letelice vršile napade na teroriste al-Kaide u susednom Jemenu.

Kritičari, od kojih je jedan od najglasnijih Pakistan, tvrde da su ti napadi nemoralni i da često dovode do smrti civila. Brenan je upotrebu dronova branio kao legalno, etičko i izuzetno efikasno oružje, dok je predsednik Obama izjavio da je Brenanov kontrateroristički rad otežao planove al-Kaide da ponovo napade SAD.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE

Download mobile app for your Android device.
Download mobile app for your iPhone or iPad.

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni studioi
X
16.04.2014
<p> <strong>Otvoreni studio</strong> je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.</p>

PRIDRUŽITE NAM SE...