Linkovi

Nova inicijativa protiv "sajber špijuna"


Američki sekretar za pravosuđe, Erik Holder
Američki sekretar za pravosuđe, Erik Holder

Američke kompanije su samo prošle godine izgubile 300 milijardi dolara prihoda zbog krađe komercijalnih tajni

SAD su predstavile novu strategiju protiv, kako se navodi “dramatačnog porasta” opasnosti od hakera, odnosno “sajber” špijuna.

“Jedna jedina komercijalna tajna može da vredi milione, čak milijarde dolara. Krađa komercijalnih tajni može da dovede do otpuštanja radnika, zatvaranja fabrika, gubitka profita i prihoda, gubitka konkurentnosti, pa čak i zatvaranja biznisa,” rekao je povodom predstavljanja nove strategije američki sekretar za pravosuđe Erik Holder.

Na jučerašnjoj konferenciji za štampu u Vašingtonu Holder je izneo okvire novog pristupa. On je kazao da njegov sekretarijat sarađuje u tome sa različitim vladinim organizacijama, kao i sa organizacijama federalnih država, kako bi se poronašli i izveli pred sud svi koji se bave sajber-krađom i sajber-špijunažom.

Holder je govorio dan pošto je američka kompanija za bezbednost "Mendijant" objavila svoj izveštaj u kojem se jedna tajna jedinica kineske vojske povezuje sa hakerskim napadima na američke kompanije. "Mendijant" je saopštio da je pomenuta grupa od 2006. do danas, izvršila skoro 150 napada na široki spektar, pretežno američkih ciljeva.

Nova američka strategija, koju je Holder predstavio, predviđa kazne i trgovinske akcije protiv pojedinaca i zemalja koje špijuniraju američke trgovinske tajne. Prema procenama nekih američkih zakonodavaca, američke kompanije su samo prošle godine izgubile 300 milijardi dolara prihoda zbog krađe komercijalnih tajni, u čemu su u mnogome učestvovali kineski sajber-špijuni.

Kinseko ministarstvo odbrane je juče kritikovalo izveštaj pomenute kompanije, tvrdeći da “nije zasnovan na činjenicama” i da mu “nedostaju tehnički dokazi. "Mendijant" je naveo da može da poveže dugogodišnje napade na američke korporacije, koju je izvela grupa poznata kao APT1, sa tajnom jedinicom kineske vojske, praćenjem IP adresa mnogih hakera. Kina međutim navodi da je reč o nepouzdanom načinu za utvrđivanje lokacije hakera, koji često preusmeravaju IP adrese preko stranih kompjutera.

Pojedini eksperti podržavaju taj stav, navodeći da "Mendijant" nije pružio dokaz da kineska vlada stoji iza grupe APT1. Džefri Kar, izvršni direktor organizacije „Taia Global“ koja se takođe bavi bezbednošću u sajber prostoru, napisao je u svom blogu da postoje i druga objašnjenja za napade, iako je siguran da je Peking uključen u masovnu sajber špijunažu.

Kar tvrdi da druge vlade i organizovane kriminalne grupe imaju motive i sposobnost da izvedu napade, o kojima se govori u izveštaju "Mendijanta". Takođe ističe da je malo verovatno da bi kineski hakeri, koje sponzoriše država, dozvolili da bude utvrđeno poreklo njihovih IP adresa.
XS
SM
MD
LG