subota, 30. april 2016

Aktuelno

Brenan: "Dronovi" krajnja mera

Kandidat predsednika Obame za novog direktora CIA-e, Džon Brenan, izjavio je da se napadi dronovima sprovode razborito i uz puno poštovanje zakona.

Kandidat za direktora CIA, Džon Brenan, svedoči u SenatuKandidat za direktora CIA, Džon Brenan, svedoči u Senatu
x
Kandidat za direktora CIA, Džon Brenan, svedoči u Senatu
Kandidat za direktora CIA, Džon Brenan, svedoči u Senatu
Majkl Boumen
Senatski odbor za obaveštajna pitanja održao je juče pretres na kojem je Brenan ispitivan samo dan pošto je objavljen vladin dokument u kojem se iznosi pravno obrazloženje antiterorističkog programa sa bespilotnim letelicama.

Američkim  bespilotnim letelicama, koje su poznate kao dronovi, ubijen je značajan broj osumnjičenih terorista u inostranstvu, uključujući američkog državljanina i pripadnika al Kaide, Anvara Avlakija. On je ubijen u Jemenu raketom iz bespilotne letelice. Demokratski senator Ron Vajden je na pretresu izneo bojazan da je donošenjem odluke o pomenutom napadu na američkog državljanina, predesednik Obama preuzeo ulogu sudije, porotnika i egzekutora.

“Ideja da se predsedniku omogući neograničeno pravo na ubijanje američkih državljana, bez ikakvog nadzora ili revizije, jeste uznemiravajuća. Svi Amerikanci imaju pravo da im se predoči da vlada smatra da može da ih ubije.”

Na procesu potvrde nominacije za funkciju direktora Centralne obaveštajne agencije, Džon Brenan je branio program sa bespilotnim letelicama. 

“Mi taj korak preduzimamo samo kao krajnju meru u cilju spasavanja života, kada ne postoji druga opcija za uklanjanje takve pretnje,” rekao je Brenan.

Pretres je prekidan nekoliko puta zbog protesta nekoliko osoba koje su osuđivale pogibije nevinih civila u napadima bespilotnim letelicama. Brenan je izjavio da javnost nije dovljno dobro obaveštena o programu upotrebe bespilotnih letelica, dodavši da je prioritet CIA-e da uhvati teroriste.

Nikad nisam bio uveren da je ubijanje bolje od hapšenja teroriste. Mi nastojimo da uhvatimo što je moguće veći broj terorista kako bi došli do obaveštajnih podataka na primeren način i tako omeli njihove napade.”

Što se tiče tretmana zatvorenika, Brenan je osudio metod simuliranog davljenja.

“To je nešto što je odavno trebalo da bude zabranjeno.  Po mom mišljenu, to nije nikada smelo da se radi.”

Kris Svift, ekspert za nacionalnu bezbednost, opisuje dronove kao jeftine smrtonosne mašine.

“Isključivo sa stanovišta antiterorističkih operacija, dronovi su se pokazali izuzetno efikasnim u Pakistanu i Jemenu.”

Međutim, dronovi imaju i svoju visoku cenu, jer tamo gde se koriste podstiču antiamerička osećanja.

Upotreba sile u tuđoj zemlji izaziva netrpeljivost i zabrinutost zbog američkog kolonijalizma i imperijalizma, odnosno pojačava utisak da SAD vode rat protiv islama, što je veoma problematično za nas.”

Ukoliko Brenanova nominacija bude bude potvrđena on će naslediti generala Dejvida Petreusa koji je podneo ostavku na položaj direktora CIA-e pošto je obelodanjena njegova vanbračna afera sa biografkinjom Polom Brodvel.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE