sreda, 04. maj 2016

Aktuelno / Globalne teme

UN podižu svest o nasilju protiv žena

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-mun, izdao je saopštenje u kojem poziva sve vlade da ispune svoja obećanja i prekinu sve vrste nasilja nad ženama

Žene u Demokratskoj republici Kongo slušaju predavanje specijalnog izaslanika UN-a o seksualnom nasilju  Žene u Demokratskoj republici Kongo slušaju predavanje specijalnog izaslanika UN-a o seksualnom nasilju
x
Žene u Demokratskoj republici Kongo slušaju predavanje specijalnog izaslanika UN-a o seksualnom nasilju
Žene u Demokratskoj republici Kongo slušaju predavanje specijalnog izaslanika UN-a o seksualnom nasilju
Glas Amerike
Danas se u svetu obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, koji je decembra 1999. godine ustanovila Generalna skupština Ujedinjenih nacija. Generalni sekretar Svetske organizacije Ban Ki-mun, izdao je saopštenje u kojem poziva sve vlade da ispune svoja obećanja i prekinu sve vrste nasilja nad ženama i devojčicama u svim delovima sveta.

On je istakao da bi nasilja trebalo da se stide njegovi počinioci, a ne žrtve. Odeljenje Ujedinjenih nacija za rodnu jednakost i ravnopravnost žena, pokrenulo je novu inicijativu pod nazivom COMMIT, kojom se od vlada traži da uvedu nove mere za zaštitu žena koje su žrtve nasilja. Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton, izjavila je da je nasilje nad ženama danas najrasprotranjenija vrsta kršenja ljudskih prava u svetu.

Ona je obećala da će se Evropska unija obavezati da učini svet bezbednijim za žene. Ujedinjene nacije kažu da danas u 125 država postoje zakoni kojima se kažnjava porodično nasilje. Ipak, navodi se da 603 miliona žena živi u zemljama u kojima porodično nasilje nije krivično delo i u kojima 70 odsto žena tokom života postaje meta fizičkog ili seksualnog nasilja.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
03.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE