Linkovi

Izrael iseljava palestinske beduine


Nepriznato beduinsko naselje u izraelskoj pustinji Negev
Nepriznato beduinsko naselje u izraelskoj pustinji Negev

Beduini koji žive u spornoj oblasti istočno od Jerusalima mogli bi uskoro da budu silom preseljeni na drugo mesto.

Dok Izrael tvrdi da je potez u najboljem interesu beduina, Ujedinjene nacije ističu da plan ugrožava opstanak ideje o uspostavljanju Palestinske države, koja živi u miru pored Izraela.

Sulejman Arara je ceo svoj vek proveo u pustinjskoj dolini koja se nalazi između Zapadne obale i Izraela.

On sada ima desetoro unučadi. Kuću koju je sagradio za jednog od svojih sinova, Izraelci su sravnili sa zemljom.

To je, kaže on, deo plana da se njegovo pleme preseli što će uništiti njihov način života.

“To je za nas smrtna kazna, a posledice će se osećati narednih 100 godina. To je smrtna presuda našem načinu života, našoj tradiciji, našem opstanaku kao beduina. Beduinski način života će nestati”, kaže Sulejman.

Retke škole za decu beduina, poput ove koja je izgrađena sredstvima međunarodne pomoći, biće srušene kada beduinsko pleme bude prisiljeno da napusti dolinu, kaže zamenica direktora škole Marjam Abugali.

“Ubeđena sam da će većina đaka izgubiti mogućnost obrazovanja, a to znači potpunu nepismenost.”

U razgovoru za Glas Amerike izraelski zvaničnici kažu da je u najboljem interesu beduina da napuste pustinjsku dolinu.

Međutim, Kristofer Ganes, portparol Agencije UN-a za humanitarnu pomoć palestinskim izbeglicama, upozorava da će posledice biti mnogo veće.

“To je kobni udarac za ostvarenje političkog rešenja - ideje o dve države koje u miru egzistiraju jedna pored druge, jer je očigledno da je plan iseljavanje beduina i naseljavanje Izraelaca izgradnjom jevrejskih naselja. Time bi Zapadna obala bila prepolovljena, a hiljadama Palestanca bio bi onemogućen prilaz Jerusalimu. Bio bi to kraj dvo-državnog rešenja.”

Ujedinjene nacije su saopštile da će, prema njihovoj evidenciji, oko 12.500 beduina, većinom palestinskih izbeglica, biti preseljeno u novoizgrađena naselja u istočnom delu Izraela.

XS
SM
MD
LG