subota, 30. april 2016

Balkan

Ban Ki Mun na Kosovu

Generalni sekretar UN izjavio je da očekuje normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i izrazio zabrinutost zbog situacije na severu Kosova.

Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun pozvao je na rešavanje problema na severu Kosova mirnim dijalogom.
Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun pozvao je na rešavanje problema na severu Kosova mirnim dijalogom.
Budimir Ničić
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun, koji je boravio danas na Kosovu, izjavio je da očekuje normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i izrazio zabrinutost zbog situacije na severu Kosova.

UNMIK nastavlja da igra važnu ulogu na Kosovu u skladu sa Rezolucijom 1244 izjavio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun. On se novinarima obratio odmah po sletanju na prištinski aerodrom, a dočekali su ga šef UNMIK-a Farid Zarif njegov zamenik Robert Sorensen I glavni predstavnik UNDP-a na Kosovu Osnat Lubrani.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija je kazao da je glavni cilj njegove posete Kosovu da  ukaže na važnost dijaloga između Beograda i Prištine i  uzajamnog uvažavanja i razumevanja.

“Očekujem snažne napore koji će voditi ka normalizaciji odnosa sa Beogradom uključujući istu ozbiljnu i iskrenu posvećenost dijalogu što sam tražio i od lidera u Srbiji” , rekao je Ban Ki Mun.

Generalni sekretar UN-a pozvao je sve strane  da pojačaju napore za rešavanje pitanja nestalih lica, rekavši da je to “fundamentalno pitanje ljudskih prava i  ključ za pomirenje i uzajamno poštovanje”. Ban Ki Mun je istakao da je zabrinut zbog situacije na severu Kosova i eskalacije nasilja prošle godine i poručio  da osetljiva i komplikovana pitanja  koja se odnose na sever treba rešavati mirnim dijalogom.

„Stavovi zajednica koje su najdirektnije pogođene tenzijama su najvažnije. Njihovi glasovi se moraju čuti. Njihove osnovne potrebe i prava moraju biti zastupljena demokratski“, kazao je generalni sekretar UN-a Ban KI Mun.

Nakon obraćanja novinarima generalni sekretar Ujedinjenih Nacija sastao se na prištinskom aerodromu i sa najvišim predstavnicima Kosovskih institucija, predsednicom Atifete Jahjagom, premijerom Hašimom Tačijem, zamenicima premijera Slobodanom Petrovićem, Bedžetom Pacolijem i Hajredinom Kućijem i ministrom spoljnih poslova Enverom Hodžajem.

Premijer Kosova Hašim Tači rekao je nakon sastanka da je Ban Ki Mun prihvatio realnost na Kosovu. Tači je govoreći o dijalogu sa Beogradom kazao da se pre svega moraju implementirati  dosadašnji  postignuti dogovori  u Briselu i da se nakon toga može razgovarati o nastavku dijaloga.

Zamenik premijera Kosova Slobodan Petrović za Glas Amerike kaže da im je Ban Ki Mun preneo da će UNMIK ostati statusno neutralan i da će kosovske institucije imati podršku UN-a za mirno rešavanje situacije na severu Kosova.

“Jedna od tema današnjeg sastanka bila je i sever Kosova i otvaranje nove administrativne kancelarije za severnu Mitrovicu i to je nešto što je značajan i važan korak, samim tim što je taj process podržan od svih predstavnika međunarodne zajednice na Kosovu”, kaže Petrović.

Nakon sastanka sa Kosovskim liderima generalni sekretar Ujedinjenih Nacija Ban KI Mun posetio je i manastir Visoki Dečani gde je razgovarao sa igumanom Savom Janjićem.

“Ja sam naglasio koliki je značaj prisustva KFOR-a, pomenuo sam da je manastir četiri puta oružano napadan i da se po svaku cenu mora sprečiti svako dalje nasilje nad hrišćanskom baštinom na Kosovu i Metohiji, inače u protivnom to će biti veoma loše za sve nas koji ovde živimo, a pogotovo za većinsku zajednicu”, rekao je Sava Janjić.

Posetu Kosovu  generalni sekretar UN-a  Ban Ki Mun završio je obilaskom Prizrena gde se sreo sa episkopom - raško prizrenskim Teodosijem.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE