Linkovi

Preminuo Ugo Čaves


Ugo Čaves tokom govora u Karakasu, 4. februara 1998, kojim je obeležena godišnjjica neuspešnog puča šest godina ranije
Ugo Čaves tokom govora u Karakasu, 4. februara 1998, kojim je obeležena godišnjjica neuspešnog puča šest godina ranije

Potpredsednik Venecuele Nikolas maduro objavio preko nacionalne televizije da je dugogodišnji lider podlegao raku u karličnom pojasu

Venecuelanski zvaničnici su saopštili da je predsednik Ugo Čaves preminuo posle dugotrajne borbe sa rakom.

Potpredsednik Nikolas Maduro je to večeras objavio preko nacionalne televizije. On je apelovao na venecuelanski narod da bude jak i hrabar i da bude ujedinjen i ispuni očekivanja „velikog vođe“.

Pre povratka u Karakas prošlog meseca, 58-ogodišnji Čaves se lečio od raka u Kubi. Proteklih dana je objavljeno da je dobio infekciju posle intenzivne hemoterapije u vojnoj bolnici u Karakasu. Čaves je bolovao od raka u karličnom pojasu. Nije se pojavio u javnosti od decembra i propustio je inauguraciju na početku novog mandata u januaru.

Potpredsednik Maduro je večeras optužio neprijatelje Venecuele da su napali predsedika kancerom, ali nije objasnio kako je to moguće.

Venecuela je inače danas proterala dvojicu američkih diplomata, s obrazloženjem da su se sastajali sa vojnim oficirima i učestvovali u zaveri za destabilizaciju vlade. Diplomate su vazduhoplovni atašei – oficiri američkog Ratnog vazduhoplovstva stacionirani u ambasadi.

Američki Sekretarijat za odbranu još nije komentarisao njihovo proterivanje, osim što je potvrdio da su već otišli iz Venecuele.
XS
SM
MD
LG