Linkovi

Ukrajinski susedi o energetskoj strategiji


Slovački premijer Robert Fico i poljski premijer Donald Tusk dolaze na pres konferenciju na bezbednosnom forumu u Bratislavi, 15. maja 2014.
Slovački premijer Robert Fico i poljski premijer Donald Tusk dolaze na pres konferenciju na bezbednosnom forumu u Bratislavi, 15. maja 2014.

Istočnoevropski susedi Ukrajine održali su samit na kojem su razmotrili energetsku situaciju u regionu i opasnost da Rusija obustavi isporuke gasa preko Ukrajine.

Na samitu istočnoevropskih zemalja suseda Ukrajine slovački premijer Robert Fico upozorio je da bi isporuke ruskog gasa preko Ukrajine mogle da budu obustavljene za nekoliko nedelja što bi predstavljalo ozbiljnu pretnju energetskoj bezbednosti regiona.

Proruski sepratisti na istoku Ukrajine danas su postavili još jedan kontrolni punkt u blizini Slavjanska. Situacija je i dalje napeta uoči predsedničkih izbora u Ukrajini 25. maja. Lideri četiri istočnoevropske zemlje koje se graniče sa Ukrajinom – Poljske, Češke Republike, Slovačke i Madjarske sastali su se da bi razmotrili situaciju i ispitali moguće alternativne izvore. Ruski gas inače podmiruje oko 50 odsto energetskih potreba Evrope u tom energentu. Slovački premijer Robert Fico razgovarao je o tome i sa generalnim sekretarom NATO- a Andersom Fog Rasmusenom.

“Obavestio sam generalnog sekretara o najnovijoj pretnji o obustavi isporuka ruskog gasa preko Ukrajine. Ruski predsednik Putin je obavestio neke zemlje članice uključujući i Slovačku da, ukoliko Ukrajina ne plati svoj dug za gas do 1. juna isporuke evropskim zemljama kroz Ukrajinu neće biti nastavljene.”

U poruci ruskog predsednika navedeno je da postoji problem sa ukrajinskim dugom za gas, kao i sa nedovoljnim kapacitetima za skladištenje. Ruski snabdevač gasom Gasprom zatražio je u stvari da Ukrajina od 1. juna plaća gas unapred. Takodje je navedeno da Ukrajina već duguje 3,5 milijared dolara za gas, a da će za isporuke tokom juna morati da plati 1,6 milijardi dolara. Medjutim, analitičar Alister Mekejg kaže da se Kijev ne slaže sa cenom koju Moskva traži.

“Gasprom je u stvari udvostručio cenu gasa Ukrajini. Ukrajinci kažu da će izmiriti svoj dug ukoliko Gasprom vrati cenu na prvobitni nivo. Prema tome to je spor za čije rešavanje imamo oko dve nedlje. Tu se očigledno radi o nastojanju obe strane da ostave odgovarajući utisak. Rusija vrši pritisak na Ukrajinu - dok Ukrajina nastoji da dobije novac od Evropske unije i Evrope.”

I dok se kriza nastavlja neki Ukrajinci nastoje da u svemu pronadju i malo humora. Ova poslastičarnica u Lavovu u zapadnoj Ukrajini pravi slatkiše sa Putinovim likom.

Oni koji rade ovde ne slažu se sa proruskim separatistima na istoku zemlje i pozivaju mušterije koje vole slatko da ruskom predsedniku odgrizu glavu.
XS
SM
MD
LG